• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Hur ska jag hålla vikten?

  Hur ska jag hålla vikten?

  Hejsan!

  Jag heter Caroline är 21 år gammal och har en normavikt som jag trivs med. Jag går 5ggr/veckan
  2 km. Nu är det så att jag ska genomföra en stor operation som innebär att jag blir rullstolsbunden i två år, varav jag inte kommer att kunna röra bene. Hur ska jag kunna hålla vikten när jag inte kan röra på mig, hur och vad ska jag äta?

  MVH Caroline / Caroline

  Svar:


  Hej Caroline!
  Jag förstås att du funderar på hur vikten kommer att påverkas när du inte kan röra på dig som vanligt under så pass lång tid som två år. Men jag tror inte du behöver vara orolig. Normal fysisk aktivitet innebär en viss ökad energiåtgång men det är ändå en liten del av den totala energiåtgången. Den största mängden energi som kroppen förbrukar är till allt inre arbete som att hålla värmen, hjärtat ska slå, ta hand om maten vi äter och mycket mer. Dina benmuskler kommer att förbruka mindre energi men istället kanske du kommer att använda armmusklerna mer? Att själv ta sig fram med rullstol kräver energi kan jag tänka. Du kanske kan hitta aktiviteter som du kan göra även som rullstolsbunden. Fråga din sjukgymnast vad som kan fungera för dig.

  När det gäller maten är det viktigt att äta regelbundet – frukost, lunch och middag och gärna äta frukt till mellanmål. Då håller du ett jämnt blodsocker och minskar risken för att äta godis, kakor, glass som ger de där extra onödiga kalorierna. Ät mycket grönsaker, välj fiberrikt när du köper bröd, pasta, flingor, gryn och undvik söta drycker.

  Jag önskar dig lycka till med operation och rehabilitering.

  Vänliga hälsningar
  Viveca/dietist

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!