• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Nybliven vegetarian - vad tänka på?

  Nybliven vegetarian - vad tänka på?

  jag undrar var man kan hitta en omvandlingslista för vegetarisk kost. för jag är en nybliven vegetarian och jag vill veta mera. Tack i för hand. / Emma Håkansson

  Svar:

  Hej Emma!
  Det är bra att du söker information om vegetarisk kost. När man slutar att äta kött och fisk är det flera saker som man måste känna till. Nu vet jag inte om du äter laktovegetariskt (äter mjölkprodukter) eller om du äter vegankost (äter endast vegetabiliska livsmedel). Att äta vegankost kräver mycket kunskap för att inte få näringsbrister. Med mjölkprodukter är kosten inte lika svår. Jag själv har varit lakto-ovo-vegetarian (äter även ägg) i tjugo år.

  Om du äter mjölkprodukter varje dag t ex äter yoghurt eller filmjölk till frukost, äter ost som pålägg, dricker mjölk och äter någon portion ärter och bönor klarar du behovet av protein samt vitamin B12. Den mineral som främst ligger i underkant i vegetarisk kost är järn. Bra järnkällor är baljväxter, torkad frukt, messmör och gröna grönsaker. Även bröd och flingor innehåller järn. Om du äter något C-vitaminrikt i varje måltid hjälper du kroppen att ta upp det järn som finns i maten. Apelsin, clementin, grapefrukt, kiwi, paprika, broccoli, blomkål, vitkål, jordgubbar och vinbär innehåller mycket C-vitamin. Du ska givetvis äta även andra frukter och grönsaker som ger dig andra viktiga ämnen.

  Viktigt är också att välja fullkornsprodukter i så stor utsträckning som möjligt. Med fullkornsbröd, fullkornspasta, fiberrika flingor och gryn får du många mineraler. Viktiga fettsyror får du genom att använda är rapsolja, olivolja, flytande matfett och äta oliver, nötter, mandlar och avokado. I livsmedelsbutiken finns många färdiga vegetariska produkter som gör det lättare att äta vegetariskt. Titta i frysdiken och på hälsokosthyllan.

  Jag rekommenderar dig att köpa böcker med mer fakta och recept om vegetarisk kost och även gå med i Svenska Vegetariska Föreningen. Om du väljer att äta vegankost är det mycket viktigt att du får hjälp av någon person som är kunnig på vegankost.

  Vänliga hälsningar
  Viveca/dietist

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!