För mycket grönt?

För mycket grönt? För mycket grönt? Jag undrar om det kan vara negativt att äta “för” mycket grönsaker, både ur ett vikt-och allmän hölsoperspektiv. 500...

För mycket grönt?

För mycket grönt?

Jag undrar om det kan vara negativt att äta “för” mycket grönsaker, både ur ett vikt-och allmän hölsoperspektiv. 500 g per dag är ju rekommenderat. Jag äter minst det dubbla. Jag är inte vegetarian utan äter även en hel del animaliska protein. Jag äter dock mycket lite kolhydratrik mat som pasta, ris, potatis och bröd.

Svar:

Hej!
Nej man kan knappast äta för mycket grönsaker. 1 kg grönsaker per dag är bara bra! Grönsaker är energisnåla men däremot rika på många viktiga näringsämnen och fiber. De lite mer energirika grönskarna avokado och oliver innehåller en del fett men fett av mycket bra kvalitet.

Jag räknade på ett exempel; om du skulle äta 100 g av vardera morötter, rödbetor, majs, vitkål, broccoli, blomkål, tomat, paprika, sockerärter och avokado (1 kg sammanlagt) så får du endast 480 kcal men 27 g fiber, 430 g
C-vitamin, 500 mikrogram folsyra samt många fler näringsämnen och antioxidanter.

Fortsätt att äta mycket grönt och må gott!

Vänliga hälsningar
Viveca/dietist

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top