• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

  • Rostat bröd - en kalorifälla?

    Rostat bröd - en kalorifälla?

    Hej! Är rostat bröd farligare än orostat när det gäller risken för att utveckla fetma? / stefan deneberg

    Svar:

    Hej Stefan!
    På den frågan svarar jag både ja och nej. Egentligen spelar det ingen roll om du äter brödet rostat eller inte, brödskivorna innehåller lika många kalorier. Men vi har en viss tendens att bre extra mycket matfett på rostat bröd eftersom det smälter in i brödet. Därför kan en rostad smörgås bli energirikare och bidra till att vi äter för mycket och går upp i vikt om vi äter det ofta.

    Franska är det vanligaste brödet att rosta. Franska är ett fiberfattigt bröd som mättar sämre än ett bröd av fullkorn med mycket fiber. Det är lättare att äta flera skivor rostad franska, än grovt fiberrikt bröd, vilket också kan medverka till att vi äter mer än vad vi behöver.

    Vänliga hälsningar
    Viveca/dietist

  • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!