Hur ska man beskära ett Aroma äppelträd?

Hur ska man beskära ett Aroma äppelträd? Hej. Hur ska man beskära ett Aroma äppelträd som är ca 6 år gammalt? I år är det...

Hur ska man beskära ett Aroma äppelträd?

Hej. Hur ska man beskära ett Aroma äppelträd som är ca 6 år gammalt? I år är det första året som det blivit en riktigt stor äppelskörd. Vänliga hälsningar Berith / Berith Svensson

Svar:

Hej
De senaste rönen säger att man inte ska klippa för mycket på äppelträden för det befrämjar bara ny grentillväxt på bekostnad av fruktsättning. Ta bort grenar som skaver mot varann och sådana som växer inåt stammen. Försök i stället tvinga ner grenarna genom att hänga tyngder i dem, t ex stenar i små plastpåsar eller tyngder som man gjuter i betong, kanske i form av äpplen? Eller också kan man binda ner grenarna med tältsnören mot marken. Detta är viktigast att göra när saven stiger på våren. Då är grenarna böjligast och riskerar inte att gå av. Fruktsättningen stimuleras när grenarna hänger nedåt.
Fosfor som finns i bl a benmjöl befrämjar också fruktsättning. Kväve däremot får bara grenar och blad att växa.
Mvh Gunnel

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top