• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Mossa i gräset!

  Mossa i gräset!

  Hej! Jag har en gräsmatta med aldeles för mycket mossa. Vad har du för råd till mig? / Micke

  Svar:

  Hej Micke!
  Du är inte ensam om att ha mossa i gräsmattan. Speciellt nu på våren tycker man att det ser ut att vara bara mossa! Ofta beror mossan på att gräsmattan är näringsfattig eller på att den är sur, dvs pH-värdet i jorden är lågt. Men det kan också bero på att den ligger skuggigt till. Om den är näringsfattig kan det hjälpa att gödsla den med t ex Algomin gräs eller med benmjöl eller något annat gödningsmedel. Jag förordar alltid organiska gödningsmedel som kommer från djur eller växter, inte kemikalier som utarmar det naturliga mikrolivet i jorden. Du kan också så in vitklöver, strö bara frön över gräsmattan. Klöver tar upp näring från luften och lämnar en del av det till jorden så att gräset får nytta av det. Låt gräsklippet ligga kvar på mattan när du har klippt åtminstone någon gång på våren eller försommaren. Hela tiden om det är mycket magert.
  Om pH-värdet är lågt får man kalka. Strö ut kalk i pulver eller granulat (små korn) när det regnar eller ska börja regna. Man kan också strö ut det på snö. Du ser på säcken hur mycket du ska strö ut.
  Bättre att ta rejält på en plätt åt gången än lite över en stor yta.
  Om gräsmattan ligger i skugga får du nog stå ut med att mossan tar överhanden över gräset. Kanske bättre att satsa på något annat slags marktäckare under träd till exempel?
  När det gäller mossrivare och vertikalskärare, som vi har provat, så är det en ytterst tillfällig lösning på mossproblemet. Man river visserligen upp stora mängder mossa men den kommer snart tillbaka eftersom mossa förökar sig genom småbitar som rivs av och "rotar" sig!
  Bättre då att räfsa bort så mycket man kommer åt under två tre tillfällen på försommaren. Räfsa inte för tidigt och när marken är våt för då kan du riva bort gräsrötterna.
  Mvh Gunnel

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!