Vad gör man med slänten?

Vad gör man med slänten? Vi har byggt hus och ska anlägga en trädgård, puh. Vårt största problem just nu är en slänt som är...

Vad gör man med slänten?

Vi har byggt hus och ska anlägga en trädgård, puh. Vårt största problem just nu är en slänt som är 30 m bred och 3 m hög och ligger i sydvästläge. Inget som skuggar. I överkant kommer den att gränsa mot gräsmatta och i nederkant mot dike och äng.
Slänten är för brant för att ha gräsmatta, den skulle bli alltför tungklippt.
Kanske någon/några marktäckare? Kan inte tänka mig gå på knä och rensa ogräs på denna yta.
Har du något förslag? Helst med växter som är snabbväxande och inte alltför dyra. Växterna bör inte heller uppmuntra råttor att vistas där.
Vi bor i zon 5. / Lena Pettersson

Svar:

Hej!
Sydvästläge är utmärkt för de flesta växter utom barrväxter och de flesta rododendron. Men jag skulle välja några marktäckande buskar. Gärna med lite olika färg och blomning och några med fin höstfärg.
Det finns flera sorter av låga spirea, liksom ölandstok och rosenkvitten. Krypvide och tuvsnöbär är härdiga arter.
Vissa klängväxter som kaprifol, klematis (bara en del arter), klätterhortensia kan också gå bra. En klängros som Polstjärnan är snabbväxande och får massor av vita enkla blommor.
De breder gärna ut sig över en slänt.
Mvh Gunnel

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top