Bygga “humle-hydda”

Bygga “humle-hydda” Hej Gunnel, Jag har tänkt att bygga en “humle-hydda” i trädgården till våren. Kan det ske på följande vis: mät ut en rundel...

Bygga “humle-hydda”

Hej Gunnel, Jag har tänkt att bygga en “humle-hydda” i trädgården till våren. Kan det ske på följande vis: mät ut en rundel lagom stor för två små stolar och ett litet bord, stick ner käppar i rundeln (sälg eller annat lätt böjbart material) fäst upptill som en lappkåta. Gör urtag för ingång och plantera humle vid pinnarna. Blir det bra med “Japansk humle”? Vattna, gödsla och vänta. Framåt slutet av sommaren blir det invigning med ett glas svalt vitt vin bland humlebladen som sakta rör sig i vinden. / Margaretha Tengroth

Svar:

Hej Margaretha!
Du har tänkt ut det här med humlehydda riktigt trevligt. Men om du använder sälg eller pil (salixarter) får du nog räkna med att det blir en salixhydda i stället. De sätter rot mycket lätt. Man behöver bara peta ner en pinne i marken! Vill du inte ha det bör du nog välja ett annat trädslag, unga björkar, aspar eller askar till exempel. När det gäller “japansk humle” hittar jag ingenting om dess härdighet. Jag har hittat ett tips om att den är bra för krukodling. Det skulle kanske tyda på att den inte blir så stor? Och det vill väl du ha? Jag har sett en gulbladig humle som var urtjusig. Varför inte blanda gul- och grönbladig?

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top