Göra sig av med gamla träd

Göra sig av med gamla träd Hej Gunnel!Vi har just köpt ett hus med risig trädgård. Hur gör man sig av med gamla träd som...

Göra sig av med gamla träd

Hej Gunnel!
Vi har just köpt ett hus med risig trädgård. Hur gör man sig av med gamla träd som inte blivit skötta på länge? Dör rötterna om man bara fäller trädet, eller behöver man nåt slags rotgift?
Tack! / Ann-Sofie

Svar:

Hej Ann-Sofie!
Det beror på vilka träd det är. Gamla äpple- och päronträd kan du utan vidare såga ner. De sätter inte rotskott. Plommonträd kan sätta rotskott.
Vilda arter som gran, tall, ek, bok brukar inte sätta rotskott. Det gör däremot asp! Knepet med asp (och kanske också plommon) är att barka av minst en decimeter runt hela stammen året innan man sågar ner den. Då stängs närings- och vattenflödet mellan krona och rot av och trädet svälter ihjäl. Det orkar inte sätta rotskott. Gör man inte det har man en dunge av småaspar runt den gamla stubben inom ett par år.
Men tänk dig för innan du tar ner alla träd. träden gör trädgården lummig och gör att andra växter trivs. Varför inte spara några och låta någon som kan det beskära dem på rätt sätt så att de förnyas?

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top