• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Blommor till balkong i söderläge

  Blommor till balkong i söderläge

  Stor balkong i söderläge, väggar och tak. Jag har haft en kaprifol i kruka i tre år, fram till i höstas. Den drabbades av ohyra, tror jag, och jag slängde den. Nu vill jag ha en ny klängväxt, men vad? Jag önskar mig klätterrosor, men är det möjligt? Det får gärna vara något doftande.
  Cattis / Cattis Alexandersson

  Svar:

  Hej Cattis!
  Det är besvärligt med något som passar att klättra i en riktigt solig och inbyggd balkong. Ohyran är snabbt på plats. Det gäller att se till att växterna inte torkar ut helt och man får duscha och skugga mot den värsta solen mitt på dagen. Om du vill ha en flerårig växt som klängros gäller det särskilt att se till att den inte knoppar för tidigt på våren, för då fryser knopparna under kalla nätter. Skugga alltså hela rosen under vårvintern. Det gäller förstås också att isolera krukan eller lådan den står i under vintern. Viktigast är att det inte är blött i krukan/lådan då. Det är bra att den står under tak. Men en liten skvätt vatten då och då måste den ändå ha. Vilken sorts ros du skall välja beror mest på vilken färg som passar till huset och om du vill ha blomning hela sommaren eller bara en tid. Den lättaste av alla röda klängrosor är 'Flammentanz' . Jättesöt är rosa 'New Dawn'. Härdig och kraftigt växande med massor av enkla vita blommor under kort tid är 'Polstjärnan'.
  Av sommarblommor för lådorna går alla utom fuchsia och i viss mån Flitiga Lisa bra i söderläge. När det gäller balkonglådor gäller bara att ha tillräckligt stora lådor. Nästan alla som säljs är för små!
  Välj också en bra jord. De dyra är oftast bäst. Den får inte innehålla för mycket torv som gör att den blir lätt. Rosjord brukar innehålla ganska mycket lera. det är också bra om den innehåller lecakulor.
  Näringen är viktig. Jordens näring räcker bara tre-fyra veckor därefter måste du gödsla. Försök på Himmelstalundsskolan i Norrköping förra sommaren visar att man utan att rötterna bränns kan ta 5-dubbel dos mot vad som står på flaskan! Plantera tätt med växter och vattna och gödsla ofta så kan du ha de växter du gillar bäst i lådorna på södersidan.

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!