Roadtrip i Skåne – kultur, vandring och mysiga utflyktsmål

Det är något speciellt med den skånska sommaren. Vita stränder lockar med sol och bad, rapsfält som vajar i vinden, kor som betar på gröna kullar och inte minst mysiga utflyktsmål. Denna roadtrip tar dig till några utvalda pärlor.

Första stoppet är Kristianstad. I staden finns gott om härliga boenden att checka in på innan du ger dig ut på en härlig dag fylld av natur- och kulturupplevelser.

Visste du att Kristianstad ligger mitt i ett biosfärområde? Biosfärområde Kristianstads Vattenrike har en fantastisk natur och mitt i staden och mitt i naturen hittar du naturum Vattenriket, som är byggt på pålar ute i vattnet. Här finns en utställning som lockar både barn och vuxna, ett café och en takterrass med utsikt över staden. Detta är en perfekt utgångspunkt för att uppleva resten av området med besöksplatser, vandringsslingor och utemuseer.

Besök naturum i Vattenriket FOTO: Patrik Olofsson.

Mitt emot naturum Vattenriket kan du följa med Safaribåten som tar dig fram på Helge å så du får se Vattenriket från vattnet. Du bjuds på fika under turen, och vissa dagar stannar båten till vid Lillö slottsruin där du får stiga i land. En riktigt härlig sommarupplevelse.

Läs mer: www.safaribaten.se www.vattenriket.kristianstad.se/naturum

Efter natur blir det kultur och ett besök på Regionmuseet Kristianstad. Här finns utställning om Skånes historia, aktiviteter för barn, café och mycket annat. Till och med 1 september visas en spännande utställning med unika fotografier av David Bowie tagna av den japanska fotografen Masayoshi Sukita.

Läs mer: www.regionmuseet.se/regionmuseet-kristianstad

Se en unik David Bowie-utställning. FOTO: Masayoshi Sukita © 2024 Sukita/ The David Bowie Archive ®Under license to Perryscope Productions LLC/Epic Rights.

Dag två är dags att ge sig ut på vägarna igen. Första stoppet blir Vittskövle slott – en av Skånes vackraste renässansborgar med anor från 1550-talet. Idag är det en privatbostad, men slottsparken är öppen för besök. Efter promenaden i slottsparken bär det av till Degeberga.

Runt om i Skåne finns det gott om trevliga loppisar och second hand-butiker att stanna till vid, så håll ögonen öppna efter loppisskyltar. Mitt i Degeberga hittar du till exempel Antikt & Kuriosa. Vägg i vägg kan du sedan ta en lunchpaus på Farmors café och ladda för en aktiv eftermiddag.

Läs mer: www.kristianstad.se/degeberga, www.facebook.com/antiktokuriosa, www.farmorscafe.se

Vackra Vittskövle Slott. FOTO: Eva Gyllenberg/Rucksack.se.

Efter lunch snör du på dig vandringskängorna för att prova en del av Skåneleden SL6 Vattenriket. Du vandrar genom Degeberga backar till Forsakars bokskogsravin och vidare till Hembygdsparken i Degeberga. Perfekt för både natur- och kulturupplevelser.

Läs mer: www.hembygd.se/gards-harads , www.skaneleden.se/delled/sl6-vattenriket

Forsakars bokskogsravin. FOTO: Sven Persson/ swelo.se.

Styr sedan vidare söderut mot Blåherremölla, en riktig idyll med gammal gårds- och kvarnmiljö. Här kan du stanna upp och lyssna på det porlande vattnet i Julebodaån. Håll utkik i programmet efter sommarens aktiviteter med kvarncafé, loppis och kvarndagar när det mals mjöl i den gamla vattendrivna kvarnen.

Läs mer: www.blaherremolla.se

Idyllen Blåherremölla. FOTO: Eva Gyllenberg/Rucksack.se

Efter en innehållsrik dag känns det skönt att landa på det naturnära och gemytliga gårdshotellet Cocoon Hotell där du kan spendera natten. Hotellet är en liten pärla som skapats med omtanke, kärlek och genomtänkta detaljer mitt i naturens lugn. Bada jacuzzi, njut av medhavd mat och dryck i gårdens vackra Orangeri och sov i sköna sängar. På morgonen tar du dig ner till den uppskattade gårdsfrukosten med utvalda produkter för att ladda upp för ännu en härlig dag.

Läs mer: www.cocoonmeetings.com/gardshotell

Ta in på mysiga Cocoon Hotell. FOTO: Rebecca Wallin.

Välkommen till Skåne i sommar!

Läs mer om vad våren i Skåne erbjuder på: visitkristianstad.se

Få fler tips på vad du kan göra i nordöstra Skåne på visitkristianstad.se 

Kristianstads kommun finns även på: 
Instagram: @visitkristianstad
Facebook: @visitkristianstad

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top