Projekt ger hopp trots krig och torka – nu kan Abezu försörja familjen

Klimatförändringar, krig och oroligheter har gjort tillvaron svår för många runt om i världen. I Etiopien drivs projekt, som stöttas av Act Svenska kyrkan, som ska hjälpa människorna att bli självförsörjande, och på så vis få en ljusare framtid. Här berättar kvinnan Abezus om hur projektet hjälpt henne och familjen.

Abezu Oli lever under enkla förhållanden i norra Etiopien, närmare bestämt i bergsbyn Kutaber som ligger högt uppe på cirka 3000 meters höjd. Den omgivande naturen är storslagen. Men försämrad vattentillgång samt krig i regionen har minskat möjligheterna till försörjning för henne och miljoner människor i Etiopien. Detta blir särskilt påtagligt för de som förlitar sig på småskaligt jordbruk och bor i torra områden, precis som Abezus och hennes familj.

När Abezu plötsligt blev änka för fem år sedan förlorade hon inte bara sin make, utan även familjens inkomst. Istället stod hon ensam kvar att försörja sina tre barn. Räddningen blev en självhjälpsgrupp på den avlägsna landsbygden, som får stöd av Act Svenska kyrkan.

FOTO: Magnus Aronson/Ikon.

Act Svenska kyrkan stöttar lokalt självhjälpsprojekt

Act Svenska kyrkans verksamhet runt om i världen bygger på samarbeten med lokala partners som kan arbeta på plats, utifrån sina egna erfarenheter och kunskaper.

– Vi vet att det är människorna på plats som bäst kan avgöra vilken förändring de behöver och på vilket sätt de vill få stöd från oss. Därför arbetar vi alltid genom och tillsammans med lokala organisationer, kyrkor och frivilliga på plats, förklarar Henrik Fröjmark, chef för enheten kommunikation och påverkan hos Act Svenska kyrkan.
Här kan du läsa mer om Act Svenska kyrkan arbete.

Självhjälpsgruppens syfte är att stötta kvinnor att själva kunna försörja sig. Medlemmarna i grupperna fick utbildning i ämnen som ledarskap, företagsekonomi, djuruppfödning och jordbruk med mål att stötta livsvillkoren för människor i området som drabbats svårt av kriget i norra Etiopien (2020-2022). Beväpnade oppositionsgrupper erövrade område efter område, inklusive Abezus by. Hon minns de svåra tiderna.

– Trupperna plundrade fem hus i byn. När trupperna kom var jag allvarligt sjuk och låg i sängen och kunde inte skydda mitt hus. De tog fem av mina hönor, berättar hon.

FOTO: Magnus Aronsson/Ikon

Projektet hjälper människorna att odla igen

Kriget är dock inte det enda som drabbat området. Här är även klimatförändringarna påtagliga vilket märkts inte minst på jorden som varit uttorkad och obrukbar. Men det är den inte längre. I projektet byggdes nämligen en kilometerlång bevattningskanal som slingrar sig ner från bergen och gör jorden bördig igen. Människorna har också fått tillgång till torktåliga grödor som passar att odla i området.

De flesta i detta område är de allra fattigaste människorna. Sedan projektet startade har tillgången till mat ökat och många får inkomster från försäljning, säger Tewodros Ayalew som arbetar som utvecklingssamordnare hos Act Svenska kyrkans lokala samarbetspartner i projektet EECMY-DASSC.

Den nybyggda bevattningskanalen går bland annat genom Abezus trädgård. Där kan hon numera få till skördar från grödorna hon fått via projektet. Tidigare hade hon inte ens råd med fröer men idag kan trädgårdens grödor inte bara mätta hennes familj utan också säljas på marknaden och generera en inkomst till familjen. Tack vare självhjälpsgruppen har hon även börjat med djuruppfödning, vilket också blivit en viktig inkomstkälla för Abezu. I en liten bok registrerar hon noggrant sina inkomster från försäljningen av grönsaker, ägg, mjölk, får och kycklingar.

– De senaste tre åren har jag kunnat stötta mina barn på många sätt. Sedan projektet startade har min son slutfört gymnasiet och har tagit examen från universitet, berättar Abezu.

Framåt planerar hon att köpa bikupor för att kunna börja producera och sälja honung, och förhoppningen är att snart kunna köpa en oxe.

FOTO: Magnus Aronsson/Ikon
FOTO: Magnus Aronsson/Ikon

Din gåva gör skillnad i arbetet för att fler ska få äta sig mätta varje dag

Var tionde människa saknar sitt dagliga bröd trots att det produceras tillräckligt med mat i världen. På våra tallrikar är majs bara ett tillbehör, men i stora delar av världen är det skillnaden mellan liv och död. Genom din gåva kan du vara med och rädda liv.

Exempel på vad ditt bidrag kan ge:

Livräddare i fält – 150 kronor
Ett livräddande paket med stöd och utbildning. 150 kronor räcker till att utbilda en jordbrukare i Sydsudan att bli självförsörjande på majs.

Matranson – 190 kronor
190 kronor räcker till livräddande matpaket med majsmjöl, bönor, matolja och salt till människor som lever i matosäkerhet på grund av torka och klimatförändringar.

Växtkraft – 500 kronor  
Med tåliga grödor kan tillgången till mat byggas upp igen och människor skapa en tryggare framtid. 500 kronor ger hela fem familjer fröer för en hel odlingssäsong.

Vill du ge ett bidrag? Skänk en gåva här eller swisha valfritt belopp till 900 1223.

Om Act Svenska kyrkan

Act Svenska kyrkan är Svenska kyrkans internationella biståndsverksamhet. Allt arbete utgår ifrån alla människors lika värde och i det arbetet inkluderas effektivt katastrofarbete, långsiktigt utvecklingsarbete samt förändring genom påverkan. 

 Act Svenska kyrkan har 90-konto och kontrolleras av Svensk insamlingskontroll.

Läs mer på www.svenskakyrkan.se/act.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top