Ta en härlig weekend till våren

Medan snön ligger kvar på backen i norr knoppar det på backen i söder. Längtar du till våren är det med andra ord till Skåne du ska bege dig, för dit kommer våren först.

Våren närmar sig med stormsteg och som vanligt kommer de första vårtecknen allra först till Skåne, längst ner i vårt avlånga land.

Tranornas mötesplats

Finns det något starkare vårtecken än flyttfåglarnas återkomst efter vintern? Det kan du få uppleva i den fantastiska naturen i Biosfärområde Kristianstads Vattenrike. Varje år samlas nämligen tusentals tranor i våtmarkerna vid Pulken, ett naturreservat i området och ett av Vattenrikets utemuseum, och lika många människor kommer hit för att beskåda de ståtliga fåglarna.

För att tranorna inte ska äta upp lantbrukarnas vårsådd, får de mat på åkrarna och de vidsträckta fuktängarna vid utemuseum Pulken. Det gör att du kan njuta av deras närvaro från museets fågeltorn – så kom ihåg att packa kikaren! Väl här kan du även besöka en utställning om tranorna och platsens historia. De flesta tranorna dyker upp kring månadsskiftet mars-april, men redan i februari hittar några enstaka tranor hit för att häcka i området. När Trandagen infaller den 25 mars varje år brukar tranorna ha anlänt.

Vill du uppleva tranorna från vattnet? Boka in dig på Stora Safaribåten som under våren anordnar en unik transafari på Helge å. Det blir garanterat en minnesvärd heldag med gott att äta, guidning i området och, förstås, tranorna.

Under våren besöker tusentals tranor Pulken i Vattenriket. FOTO: Patrik Olofsson.

Promenera bland sippor och ramslök

I området finns en rik natur att upptäcka och en av de mest omväxlande och stadsnära delarna är Näsby fält. Här passerar Skåneleden och området är naturreservat sedan 2002.

Här finns ett varierat landskap med allt ifrån öppna ängsmarker och vassområden till sump- och ädellövskogar. Här tar du dig bäst fram till fots och det finns flera markerade stigar och leder att följa mellan Norra Lingenäset och Aludden, intill Araslövssjön. Norra Lingenäset är en skog med både ek och hassel. Under april täcks marken med vit-, gul- och blåsippor, men också ramslök samtidigt som skogen fylls av en intensiv fågelkör. Och på tal om fåglar – utmed den lättillgängliga stigen runt Norra Lingenäset finns ett fågeltorn att besöka.

Under våren fylls marken med vackra vårblommor, här på Näsby Fält i Vattenriket. FOTO: Kristianstads kommun/ Mattias Roos

Vår är lika med Konstrundan

Konstrundan hör verkligen den skånska våren till, men visste du att den startade redan 1968 i trakterna kring Degeberga i östra Skåne? Då var visionen att visa att konst är något för alla och inte bara för rika konstvetare som går på fina gallerier. Därför började man bjuda in människor till konstnärers hem, vilket gjorde konsten betydligt mer lättillgänglig än tidigare.

Idag är listan lång på de konstnärer och gallerier du kan besöka under Konstrundan, som i år pågår mellan 29 mars till 7 april – men oavsett vilka du besöker så kommer du få en fantastisk upplevelse.

Ett tips är att stanna till i någon av de många gårdsbutikerna också under rundan för att köpa med något gott hem – varför inte allt du behöver inför en god påskmiddag?

Stanna gärna till på mysiga Harastorps Kafé & Gårdsbutik. FOTO: Kristianstads kommun/Zara Broström.
Läs mer om vad våren i Skåne erbjuder på: www.kristianstad.se/var

Få fler tips på vad du kan göra i nordöstra Skåne på visitkristianstad.se 

Kristianstads kommun finns även på: 
Instagram: @visitkristianstad
Facebook: @visitkristianstad

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top