Skäm bort dig själv – med en höstweekend i Skåne

Promenader i vacker natur, avkopplande spadagar och mysiga middagar. Hösten är här och i nordöstra Skåne finns gott om platser för dig som vill skämma bort både kropp och själ.

Skåne bjuder in till lugn och ro nära naturen med många härliga platser att utforska. Här är sju uppskattade pärlor med allt ifrån avkopplande bubbelbad till fantastisk mat – lagad på bra och lokalt producerade råvaror i så stor utsträckning som möjligt.

Lugn och ro i Kristianstad

Under ett besök i Kristianstad är det enkelt att hitta lugnet i den mysiga stadskärnan med omedelbar närhet till naturen. Men du kan också varva ner med bad på Kristianstads Badriket.

Badriket har ett roligt vattenland, motionsbanor och en jättefin relaxavdelning. I den finns bland annat sju olika sätt att basta, härliga bubbelbad och pooler inne och ute. Här kan du spendera några timmar och när hungern slår till kan du ta en bit mat i restaurangen.
Läs mer: www.badriket.se

Spa på stranden

Det är få saker som får en att känna sig så avslappnad som att gå på spa. På första parkett vid havet på Täppetstranden i mysiga Åhus ligger hotellet och spat Åhus Seaside. Här kan du varva ner i deras relaxbad, värma upp dig i bastun och få en energikick i den svalkande isvaken. För att maximera vistelsen ytterligare kan du avnjuta en vällagad middag i restaurangen och ta in i deras fina rum för att få en god natts sömn. När morgonen gryr tar du på dig badrocken och går ner till stranden för ett morgondopp för att sedan avnjuta en härlig frukost.
Läs mer: www.ahusseaside.com

Vingård på vacker ö

Mitt i Ivösjön, Skånes största sjö, ligger Ivön med en vacker och varierad natur. Ett tips är att gå upp till Ivö Klack 134 meter över havet med en magisk utsikt.

På ön hittar du den unika och vackra vingården Ivögården. Under vistelsen kan du bland annat gå på vinprovning, bada badtunna och hyra cykel eller varför inte kajak att uppleva omgivningarna med. Du kan förstås också övernatta och njuta av god mat. Under hösten erbjuder de några speciella bjudningar som den klassiska gåsamiddagen i november, julbordet i december eller den mysiga julmarknaden första helgen i december.
Läs mer: www.ivogarden.se

Bo i slott eller koja

Mellan Ivösjön och Oppmannasjön ligger ståtliga Bäckaskog slott vars historia sträcker sig tillbaka till 1200-talet. Då var det ett kloster men byggdes därefter om till en slottsanläggning. På senare år har Stjärnorna på slottet spelats in här, så kanske känner du igen byggnaden från tv.

Här kan du njuta av en god lunch, ta en promenad i parken och kanske ett dopp i Oppmannasjön. Du kan förstås också stanna över natten, och det finns flera olika boendealternativ att välja mellan – i allt ”från slott till koja”. Slottet är ett alternativ, men du kan även bo i Karl XV:s värdshus med badbrygga inpå knuten eller på Klostergården där munkarnas kök finns bevarat.
Läs mer: www.backaskogslott.se

Stora smakupplevelser

Gillar du gamla, rustika byggnader får du inte missa Bykrogen, som tidigare varit både en stärkelsefabrik och mobiliseringslokal för försvaret. Idag är det ett fantastiskt hotell vars restaurang utsågs till “Skånes bästa restaurang 2021” av Magasinet Skåne.

På Bykrogen kan du sova gott i hotellrum som inget är det andra likt och få en storslagen smakupplevelse i restaurangen. Till middagen får du avnjuta klassisk skånsk dining med närproducerade råvaror. Ett varmt tips är deras 10-rätters avsmakningsmeny som är en fröjd för både smaklökarna och ögat, eller varför inte testa på att laga mat i grupp med en kock?
Läs mer: www.bykrogen.nu

Härlig värdshusvistelse

Ännu ett guldkorn är det vackra värdshuset Kastanjelund. De har fem olika rumstyper allt välja mellan. Oavsett vilket rum du väljer ingår en uppskattad frukostbuffé med bland annat hembakat surdegsbröd, hemkokta marmelader och charkuterier från trakten.

Ett tips i höst är deras gåsamiddagar som serveras onsdag till lördag 26 oktober till 11 november. Under perioden kan du boka in dig på ett gåsaweekendpaket som inne fattar en trerätters gåsamiddag, kaffe på maten hem hemgjord sötsak samt övernattning med del i dubbelrum.
Läs mer: www.kastanjelund.se

Pärla vid Tosteberga ängar

Söker du avskildhet för vuxna borde du spana in Bodelsson by the Sea – en pärla i norra Hanöbukten, 500 meter från naturreservatet Tosteberga ängar.

Hotellet har åtta rum med egna uteplatser eller balkonger och privata ingångar från trädgården. I den finns en sommaröppen pool samt två varmkar att varva ner i sommar som vinter – och det ingår en timmes bad i rumspriset. I priset ingår också en härlig frukostbuffé samt en trerättersmiddag i restaurangen med en avspänd atmosfär där omsorgen för dig står i fokus. Här serveras endast ekologiskt kött, viltkött och vildfångad fisk, vilket är en av anledningarna till att menyn är så uppskattad.
Läs mer: www.bodelssons.se

Få fler tips på vad du kan göra i nordöstra Skåne på visitkristianstad.se! 

Kristianstads kommun finns även på: 
INSTAGRAM: @visitkristianstad
FACEBOOK: @visitkristianstad

Scroll to Top