Skördefest – på smakresa genom nordöstra Skåne

Äppelodlingar med träd i långa rader är på många sätt synonymt med Skåne, men visste du att de allra flesta äppelträd finns i landskapets nordöstra del?

Skördefest – på smakresa genom nordöstra Skåne

I nordöstra Skåne finns det också gott om trevliga gårdsbutiker och restauranger som bjuder på mycket mer gott än bara lokala äppeldelikatesser – nedan kan du läsa mer om några av dem!

Mysiga gårdsbutiker

I nordöstra Skåne finns inte bara flest äppelträd, det var dessutom här som de allra första odlingarna anlades. Den långa äppelhistorien lever än vilket inte minst märks av nu i skördetid. Åker du runt i området kommer det finnas gott om gårdsbutiker där du kan köpa både äpplen och must men också andra lokala godsaker och produkter.

Ett måste i skördetid är ju att avnjuta en god, nypressad must, vilket du hittar på Vånga Must. Det ligger vid Vångabergets sluttningar, på väg ner mot Ivösjön. Här har man odlat efter strikta ekologiska principer sedan 2007 och den smakrika musten görs av handplockade äpplen av olika sorter som Alice, Aroma och Ingrid Marie. Njut av äpple på flaska – inget borttaget, inget tillsatt.
Läs mer: www.facebook.com/Vanga-Must

Skördefest – på smakresa genom nordöstra Skåne
Smaka på god äppelmust. FOTO: BrittMarie Eriksson

Vill du uppleva fler äppelodlingar kan du ta dig till den vackra jordbruksbygden Arkelstorp och Tord Erikssons Frukt. De har sjuttio års odlingserfarenhet, inte bara av äpplen, och för att bibeheålla sin höga kvalitet och följa med tidens ökade krav på svenska frukter och bär är de medlemmar i Svenskt Sigill. Här kan du köpa frukt och grönt utifrån säsong, allt ifrån hallon och jordgubbar till plommon och, förstås, äpplen och äppelmust.
Läs mer: www.facebook.com/torderikssonsfrukt-gårdsbutik 

När vi ändå är inne på närodlat går det inte att låta bli att nämna Bondens Skafferi. Det har vuxit fram tillsammans med rörelser över hela världen som värnar om småskaligt, lokalt eller regionalt producerade matvaror.  Mottot lyder Think global, eat local – och Skåne följer trenden med inte mindre än 400 småskaliga verksamheter som producerar mat och matråvaror. Bondens Skafferi har flera butiker, varav en i Åhus. Här kan du botanisera i den sex meter långa, manuella delikatessdisken med färska charkuterier, grönsaker och ostar – allt från Skåne.
Läs mer: www.bondensskafferi.se

Skördefest – på smakresa genom nordöstra Skåne
I nordöstra Skåne finns många äppelodlingar att beskåda. FOTO: Per Magnus Persson

En av nordöstra Skånes omtyckta gårdsbutiker är Bondmorans Lanthandel i natursköna Tollarp, strax söder om Kristianstad. De har fokus på ekologiska råvaror från Skåne, men du hittar också inredning, ekoprodukter med miljö och hälsa i fokus och produkter för dig som vill odla själv. Passa på att ta en fika också i det lilla cafét!
Läs mer: www.facebook.com/bondmoranslanthandel 

Rathckegården är ännu ett trevligt besökmål. Gården ligger i vackra omgivningar och här bor både höns, får, katter, hästar och hundar. På åkrarna odlas ekologiska och KRAV-märkta grönsaker. Dessa och mycket annat som honung, marmelader och fårskinnsfällar från gårdens lamm hittar du i gårdsbutiken belägen i ett gammalt stall.
Läs mer: www.rathckegarden.se 

Skördefest – på smakresa genom nordöstra Skåne
Botanisera i mysiga gårdsbutiker. FOTO: Sven Persson/swelo.se

Till bords

I nordöstra Skåne finns gott om restauranger som lagar sin mat på lokala råvaror, av hög kvalitet. Många ligger dessutom i fina lokaler och omgivningar, så det svåra blir inte att hitta en bra restaurang – utan att välja vilken du ska besöka först.

En omtyckt restaurang är Smaca som riktat in sig på vällagad, närproducerad mat lagad från grunden. De har ett öppet kök så att du själv kan få se när kockarna skapar magi med råvarorna, och de berättar gärna om maten de lagar. Smaca har även en cocktailbar där du kan ta ett glas innan eller efter middagen för att förgylla kvällen ytterligare.
Läs mer: www.smaca.se

Nästa tips är Gårdskocken som serverar god mat på vackra Karsta Gård. Deras vision är att binda produkter från den skånska landsbygden till tallriken de serverar, i allt från vilt kött till närodlade grönsaker. Från jord till bord helt enkelt!
Läs mer: www.gardskocken.se

Är ni ett större sällskap som ska äta? Då rekommenderas den unika restaurangen Hemma på Sörgården. Här har du och ditt sällskap, som helst ska vara mellan sex och tolv personer, kocken Jonathan Nordström för er själva så att ni kan sätta er egen prägel på kvällen och känna er som hemma. Ni kommer serveras en avsmakningsmeny på minst fem rätter, vilka varieras utifrån vad naturen har att erbjuda. All mat är utvald med omtanke; här- och närodlat utefter säsong.
Läs mer: www.hemmapasorgarden.se

Strax intill Helge å hittar du restaurangen och delikatessbutiken Rökeriet mellan Åhus och Yngsjö. Här kan du antingen svänga förbi på en kaffe, ta en tur i butiken bland allt ifrån rökt lax och räkor till ost och chark, eller avnjuta en god middag på restaurangen som bara använder bra råvaror från både hav och land. Har du hund? Rökeriet välkomnar även fyrbenta vänner in!
Läs mer: www.rokeriet.se

Skördefest – på smakresa genom nordöstra Skåne
Njut av god mat på bra råvaror. FOTO: Bara Vin & Bistro

Tycker du det är viktigt med god dryck till maten? Då måste du besöka Bara Vin och Bistro som drivs av två sommelierer. Här finns, förutom utsökt mat, ett brett vinsortiment och de erbjuder dessutom intressanta vinprovningar på olika teman.
Läs mer: www.baravinochbistro.se

Välkommen!

Få fler tips på vad du kan göra i nordöstra Skåne på visitkristianstad.se! 

Kristianstads kommun finns även på: 
INSTAGRAM: @visitkristianstad
FACEBOOK: @visitkristianstad

Scroll to Top