Lagom varmt med bergvärme och frikyla

Med bergvärmepump och kompletterande frikyla är det alltid lagom varmt hemma hos Joakim Wahlqvist och Annelie Damberg. – Sedan värmepumpen installerades har vi i princip inte behövt röra den. Vi får kyla när det är för varmt och värme när det är för kallt, ganska enkelt, säger Joakim.

Lästips! Bergvärmeguide – Fakta, tips och råd inför beslutet

Joakim Wahlqvist och Annelie Damberg bor i Bosgård utanför Huskvarna. Deras suterränghus är på 145 kvadratmeter. Mot söder har de en 60 kvadratmeter stor uteplats som ofta badar i sol. Huset är placerat på en kulle intill Vättern och utsikten består av böljande fält och en äppelodling.

– Det är rogivande. Tyst och lugnt, säger de.

De jobbar på samma IT-bolag och har knappt 20 minuter till kontoret i Jönköping men det händer ofta att de jobbar hemifrån.  

Bytte till bergvärme

De tidigare ägarna till huset hade en blandad kompott av energikällor. En mindre värmepump för bostaden, elvärme till det stora garageutrymmet och dessutom en vedpanna för kyliga vinterdagar. 

Joakim Wahlqvist och Annelie Damberg satsade på en energikälla – en kraftfull värmepump från CTC. En av fördelarna blev att de slapp pusslandet mellan olika system, en annan att kostnaderna sjönk. 

 

Lagom varmt med bergvärme och frikyla
Bergvärmepumpen från CTC anpassar sig automatiskt till husets effektbehov under året.

Frikyla till varmt rum

Deras nya bergvärmepump från CTC, en CTC GSi 12, har dessutom kompletterande frikyla.

– En solig dag kan det bli nästan 30 grader varmt i vardagsrummet, även på vintern. Det är bättre att ha frikyla i huset än att låta dörren stå öppen för vädring, säger Joakim. 

– Jag har dessutom pollenallergi så på sommaren är det är skönt att inte alltid ha öppet ut, säger Annelie.

Den vattenburna golvvärmen gör det behagligt och allting sköts per automatik. 

– Sedan värmepumpen justerades in har vi i princip inte behövt röra den. Vi får kyla när det är för varmt och värme när det är för kallt – ganska enkelt, säger Joakim.

Vill du också ha alla fördelar som kommer med värmepump? Kontakta en CTC-återförsäljare.

Hitta en återförsäljare nära dig här!

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top