Tre myter om bergvärme som vi utmanar

Allt fler villaägare väljer värmepump som uppvärmningsform och bergvärmepumpen är en av de mest populära, enligt Energimyndigheten. Men det cirkulerar också en del myter runt bergvärme som vi tänkte ta chansen att motbevisa.

Myt 1. Värmen kan ta slut i berget

Svar: Nej, det stämmer inte. Om bergvärmeanläggningen är rätt dimensionerad kommer borrhålet att fortsätta leverera värme så länge du önskar. Återladdning sker både från ytan, när solen värmer, och underifrån, så kallad geotermisk värme.

Bra att tänka på om grannen också har bergvärme är att hålen inte ska placeras för nära. Då kan de ta effekt från varandra. Minst 20 meter mellan varje hål är en bra rekommendation.

Myt 2. Det är krångligt att installera bergvärme

Svar: Det kanske kan kännas som en omfattande procedur, men själva borrningen och installationen går ofta på 1–2 dagar.

Se till att anlita en av CTC:s lokala återförsäljare så får du en anpassad energikalkyl och hjälp med allt annat längs vägen.

Läs mer om hur det går det till att installera bergvärme hemma hos dig här!

Tre myter om bergvärme som vi utmanar

Myt 3. Att gräva för bergvärme förstör trädgården 

Svar: Nej, en bra återförsäljare och installatör ser till att skydda både gräsmatta och husfasad. 

Planera tillsammans med din installatör i förväg en bra väg genom trädgården fram till borrhålet och bestäm var hålet ska placeras. Borrhål för bergvärme kräver inte stor yta på din tomt – de flesta borrhål har en diameter på 115–140 millimeter.

Vill du veta om värmepump är ett alternativ för dig?
Steg ett är att boka ett kostnadsfritt hembesök av en CTC-installatör. Då får du hjälp med allt från besiktning och offerter tills dess att den nya värmepumpen är installerad och klar. 
Kontakta din lokala CTC-återförsäljare.

Du kan också räkna ut hur mycket pengar din värmepump kommer att kunna spara med hjälp av CTC:s besparingskalkyl.


Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top