Hållbarhet – från kaffeböna till kapselkaffe

Idag är klimatfrågan ständigt aktuell och de flesta av oss är medvetna om huruvida våra val i vardagen påverkar klimatet på lång sikt. Niklas Gustafsson och Jenny Svensson valde att försöka skapa ett mer hållbart alternativ till en produkt som många använder i vardagen – nämligen kapselkaffe.

Allt började med att Jenny gav Niklas en kapselmaskin i julklapp 2011. De insåg då snabbt hur ohållbart det var att kapslarna, som var producerade i aluminium, oftast slängdes direkt i soporna. De började därför fundera på hur konceptet kapselkaffe kunde göras mer hållbart, vilket blev starten på Sjöstrand Coffee Concept.

– Förutom att minska vår konsumtion behöver fler hållbara alternativ tas fram, och konsumenter efterfrågar allt oftare bättre alternativ för miljön. Våra kaffekapslar och övriga produkter är framtagna och designade för en mer hållbar konsumtion, berättar Jenny. 

Hållbarhet – från kaffeböna till kapselkaffe
Niklas Gustafsson och Jenny Svensson har tillsammans grundat Sjöstrand Coffee Concept.

Komposterbara kapslar

Sjöstrands kaffekapslar produceras med bio-, vatten- och solenergi, ett aktivt val från Jenny och Niklas sida för att tillverkningen ska ha en så liten miljöpåverkan som möjligt. Men det som främst får kapslarna att sticka ut är att de är helt komposterbara. De går bra att slänga tillsammans med matavfall eller bland vanliga hushållssopor.

– Vi var ett av de första bolagen inom segmentet kapselkaffe som fokuserade på hållbarhet och miljö med målsättningen att nå en så liten påverkan på miljön som möjligt. Vi hade en storslagen vision att förändra hela kaffesegmentet och har kommit en liten bit på vägen. Ingen är för liten för att bidra och det är tillsammans som vi kan göra skillnad, säger Jenny.

Hållbarhet – från kaffeböna till kapselkaffe
Sjöstrands kaffekapslar är helt komposterbara.

Förutom att Niklas och Jenny haft hållbarhet i fokus när de tagit fram Sjöstrand Coffee Concept är kaffets smak det viktigaste och har därför varit en central del i arbetet. Kapslarna är helt täta vilket gör att kaffets aromer bevaras i över 12 månader, allt för att du ska kunna avnjuta en rykande färsk kopp kaffe när som helst. En annan fördel med kapslarna är att de är kompatibla med de vanligaste kapselmaskinerna på marknaden. 

Världens första klimatpositiva kaffekapslar

Eftersom Sjöstrands grundfokus är hållbarhet är de därför stolta över att ha lanserat världens första klimatpositiva kaffekapslar, vilket innebär att Jenny och Niklas valt att kompensera för mer koldioxid än de släpper ut – hela vägen från kaffeböna till kapselkaffe.

Kompensationen görs genom Vi-skogen, en organisation som bland annat planterar träd i östra Afrika som binder och lagrar koldioxid. Vi-skogen gör skillnad för de som är hårdast drabbade av klimatförändringarna och tack vare planteringarna har arbetstillfällen skapats, samtidigt som träden bidrar till en bättre miljö. 

Kaffemaskin med hållbar design

Förutom att Sjöstrand erbjuder både komposterbara och klimatpositiva kaffekapslar har de även en egen kaffemaskin och en mjölkskummare.

Hållbarhet – från kaffeböna till kapselkaffe
Sjöstrands kaffemaskin uppskattas inte bara i Sverige, utan även globalt.

Maskinerna är Sjöstrands egen design och har en skandinavisk stil med raka linjer – en tidlös design som ständigt är populär och som förhoppningsvis alltid kommer vara det. Det tidlösa och hållbara tänket var viktigt eftersom Jenny och Niklas ville gå ifrån att man som konsument vill köpa nytt relativt ofta för att ha ett modernt hem. Maskinernas rostfria stål med spegelblank finish funkar i de flesta hem, oavsett inredningsstil.

– Designen blev en lyckoträff som inte bara går hem här i Sverige, utan även globalt. Idag har vår maskin sålts i 25 länder, berättar Niklas. 

Sjöstrands fyra olika kaffekapslar

Sjöstrand har fyra olika kaffekapslar som alla är tillverkade i ett komposterbart material och med 100 procent ekologiskt kaffe, som även är Fairtrade-märkt. Kaffet består av en blandning arabicabönor från Peru, Mexiko och Honduras. 

Hållbarhet – från kaffeböna till kapselkaffe
Sjöstrand har fyra olika kaffekapslar.

N°1 – en mörkrostad och fyllig espresso
Mörkrostad espresso har en rökig hint av mörk choklad samt en rik och god eftersmak.

N°2 – en fruktig, italiensk smakupplevelse 
Stark italiensk espresso med en touch av mörka frukter och en mjuk, rik och aningen bitter eftersmak.

N°3 – en välbalanserad lungo med citrus 
Behaglig och välbalanserad lungo med noter av citrus och en fin mild eftersmak.

N°4 – en koffeinfri, intensiv espresso 
Espresso decaf har en något ljusare rost med en hint av citron och noter av mörk choklad.

Läs mer och köp Sjöstrands produkter här!

Annons
Scroll to Top