• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

  • Godaste tillbehören på midsommarbuffén

    I år är det tillbehörens tur att få ta plats på midsommarbuffén.
    Med hjälp av majonnäs blir gamla favoriter genast en höjdpunkt under årets festligaste lunch.

    Godaste tillbehören på midsommarbuffén

    Små grodorna och ett par droppar regn är lika vanligt på midsommar som färskpotatis och sill. Det finns dock inget som säger att de klassiska rätterna inte går att servera på nytänkande sätt.
    Här ger vi dig tre goda recept med midsommarbufféns godaste tillbehör, nämligen majonnäsen – en ingrediens som tar smakerna till nya höjder!

    Citron- och rommajonnäs

    4 personer
    Tid: 5 minuter

    Du behöver: 
    1 ½ dl Kavli majonnäs
    1 ekologisk citron
    70 g forell- eller löjrom
    1 krm svartpeppar
    ½ krm salt

    Gör så här: 
    1. Häll majonnäsen i en skål. Riv skalet från citronen fint och blanda i det tillsammans med 1 msk av saften.
    2. Rör i rom och krydda med salt och peppar.
    3. Servera majonnäsen till kall, inkokt lax.

    Tips: Den krämiga majonnäsen blir supergod till syrlig, inkokt lax, men vill man lätta upp såsen kan man byta ut hälften av majonnäsen mot gräddfil.

     

    Gubbig röra med ansjovis, ägg och majonnäs

    4 personer
    Tid: 15 minuter

    Du behöver: 
    3 ägg
    ½ dl Kavli majonnäs
    5 ansjovisfiléer + ev. några extra till garnering
    ½ dl fint hackad persilja
    1 msk ansjovisspad
    1 tsk vitvinsvinäger
    ½ krm svartpeppa
    2 msk fint skuren gräslök

    Till servering
    4 skivor kavring

    Gör så här:
    1. Hårdkoka äggen, kyl, skala och skär dem i bitar. Lägg dem i en skål tillsammans med majonnäsen.
    2. Mosa ansjovisfiléerna och rör i dem tillsammans med persilja, ansjovisspad, vitvinsvinäger, svartpeppar och hälften av gräslöken.
    3. Skeda upp röran på skivor av kavring och garnera med resten av gräslöken och eventuellt en strimla ansjov

    Tips: Har du svårt för ansjovis kan du byta ut den mot några bitar matjessill. Vill du ha en vegetarisk variant är finhackat äpple och lite selleri riktiga höjdare i röran. 

    Krämig potatissallad med sockerärtor, rödlök och rädisor

    4 personer
    Tid: 30 minuter + tid för potatisen att svalna

    Du behöver: 
    600 g färskpotatis
    1 dl Kavli majonnäs
    ½ dl crème fraiche
    ½ msk vitvinsvinäger
    1 tsk dijonsenap
    2 krm salt
    1 krm svartpeppar
    100 g sockerärtor
    1 liten rödlök
    ½ knippe rädisor

    Gör så här: 
    1. Koka färskpotatisen precis färdig och låt den svalna helt.
    2. Blanda majonnäs, crème fraiche, vitvinsvinäger, dijonsenap, salt och peppar i en stor skål.
    3. Strimla sockerärtorna. Skala och finhacka löken. Skiva rädisorna tunt. Lägg hälften av det gröna i skålen och vänd samman allt med potatisen. Garnera med resten av sockerärtorna, löken och rädisorna.

    Tips: Förbered gärna potatissalladen dagen innan men vänta med att röra i sockerärtor, lök och rädisor till precis innan servering.
    Har du rädisor över? Prova att rosta dem i ugnen på 225 grader i cirka 15 minuter. Strö över lite flingsalt och servera dem varma med en dipp på Kavli majonnäs smaksatt med pressad vitlök, citron och örter. Hur gott som helst!

  • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!