Hur får jag en välfungerande mage?

 Människans mage har nästan inte utvecklats alls sedan stenåldern. Därför skulle den naturligtvis också må bäst av att man åt och levde som man gjorde då. Men nu lever den moderna människan på ett annat sätt, vilket kanske inte alltid är så bra för magen. Här kommer några enkla råd som kan medverka till att få din mage att känna sig i form – även…

Hur får jag en välfungerande mage?

Ät mycket fibrer!
En fiberrik kost får magen att må bra. Fibrerna optimerar matsmältningen och de är också viktiga då det gäller att ta upp näringen i maten. Ät därför t ex fullkornsbröd i stället för vitt bröd. Äter du också frukt och grönsaker varje dag, får du i dig ännu fler nyttiga fibrer.

Drick vatten och undvik kaffe
För mycket kaffe kan bland annat ge sur mage. Därför är det en bra idé att skära ner på kaffet och dricka vatten i stället. Man bör dricka minst en liter vatten om dagen och undvika läskedrycker och stora mängder alkohol och tobak.

Ät vid regelbundna tider
Oregelbundna matvanor kan få negativa konsekvenser för magen.
Ät därför regelbundet; frukosten är viktig och bör inte hoppas över.
Ät gärna tre huvudmåltider varje dag och tag t ex en frukt som mellanmål.

Motionera mera
Att röra på sig är bra för tarmaktiviteten och kan motverka hård mage. Det kan därför vara bra att följa de allmänna råden att motionera minst en halvtimme om dagen.

Undvik stress
Via den s k hjärn-tarm-axeln är magen förbunden med hjärnan och därigenom med våra känslor. Magen kan därför känna av och reagera på om du är stressad eller nervös. Så var uppmärksam på om du känner dig stressad, och ta det på allvar.

Rätta dig efter kroppens signaler
Lyssna till kroppens naturliga reflexer. När du blir hungrig, betyder det att magen behöver mat. Detsamma gäller toalettbesök.
Så gå på toaletten, när du känner att du behöver. Om du inte gör det, kan tarmens naturliga aktiviteter minska.

 

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top