Hos Bagaren och Kocken hittar du alla köksmaskiner >>
Baka lussebullar
Att knåda bulldegar manuellt är ganska tröttsamt. Med en maskin gör du så här: Montera degkrok och skrapa enligt bruksanvisningen.
Smula ner jäst, tillsätt ljummen degvätska (smör och mjölk) och kör igång maskinen tills jästen har löst sig.
Tillsätt saffran, kvarg, ägg, strösocker och salt. Blanda genom att köra maskinen någon minut igen.
Tillsätt mjöl och starta köksmaskinen. Kör några minuter. Om degen kladdar fast vid bunkens kanter är den för tunn. Tillsätt då mer mjöl och kör maskinen tills degen släpper från kanterna. Nu är degen redo för jäsning och bakning.
Gör egna köttbullar
Till jul är det kul att göra egna köttbullar, med egen kryddning, av viltkött eller annat som du har hemma.
Montera kvarnhuset runt drivuttaget. Dra åt så att det sitter ordentligt.
Montera kniven (knivens egg ska vara vänd mot hålskivan) och hålskivan (hålstorlek efter önskemål), fäst och tippa maskinen på sidan.
Kör maskinen på låg hastighet och mata ner köttbitarna i kvarnhuset, så mals de till färs.
Blanda med gul lök, grädde och kryddor efter smak. Sedan är det bara att kavla upp ärarna och rulla och steka!
Stoppa korv
Med ett korvstoppningshorn går det galant att stoppa egen korv.
Montera kvarnhuset runt drivuttaget, dra åt vingmuttern och placera kvarnvalsen så att den går ordentligt ner i uttaget.
Montera korvring och korvhorn, fäst med låsringen och tippa maskinen på sidan.
Trä fjälstret på korvhornet. Kör maskinen på låg hastighet. Fyll kvarnhuset med korvsmet och fyll fjälstret.
Tips! Om både korvsmet och kvarnhus är kylda brukar korvstoppningen gå ännu smidigare.
Baka pepparkakor
Inga köpekakor slår kvalitén på hembakta pepparkakor. Men smeten är ganska tung och svår att bearbeta för hand.
Leta upp ditt favoritrecept på pepparkakor.
Montera vispen i motorhuvudet och rör ihop smör, sirap och strösocker. Tillsätt kryddor, bikarbonat och vatten och rör ihop även det.
Byt till degkrok. Tillsätt angiven mängd vetemjöl. Låt maskinen arbeta tills du har en jämn deg.
Skrapa ur degen, forma den till en korv, linda in i platsfolie och lägg i kylskåp till nästa dag. Sedan är det bara att baka ut och grädda!
Snabbare Ris a la Malta
Elvisp i all ära, men ska du vispa större mängder grädde är köksmaskinen oslagbar. Montera ballongvispen och kör maskinen på medelhög till hög hastighet tills grädden har önskad konsistens.
Rör ned grädden i kall risgryngröt, söta med flor- och vaniljsocker och servera sylt, bär eller apelsinklyftor till.
Hos Bagaren och Kocken hittar du alla köksmaskiner >>
Se vårt test av köksmaskiner här >>
Av Liselotte Lundström