Världsstjärnan Kaffe Fasett ställer ut i Sverige: ”Vitt är det enda jag inte gillar”

Det var nästan en chock när han dök upp. En man som kunde sticka. Och som han kunde sticka sedan! Nu är den världsberömde textilkonstnären Kaffe Fassett på­ plats i Stockholm, aktuell med en stor utställning på Millesgården.

”The Power of Pattern” heter utställningen, men kunde lika gärna ha hetat ”The Power of Color”. För är det något den nu 85-årige Kaffe Fassett är berömd för, så är det sin känsla för både färg och mönster. Han har inte bara skapat fantastiska stickningar utan också lapptäcken, broderier, keramik och quiltade konstverk.

Ändå började allt faktiskt just med en stickning.

– På 70-talet arbetade jag hårt med att etablera mig som en seriös målare. Jag reste i Skottland och hamnade i en kvarn i Inverness som sålde massor av garn, berättar Kaffe Fassett och fortsätter:

– Jag hade aldrig sett så raffinerade färger som shetlandsgarnen hade, här möttes alla färger i det skotska landskapet. Jag köpte 20 nystan i olika toner och fick lära mig att sticka på tåget tillbaka till London av en snäll dam. Jag var tvungen att lära mig att sticka – det var enda sättet att utnyttja den här fantastiska paletten av färger!

Sedan var karriären igång. 


LÄS ÄVEN: Per-Åkes halmkronor håller gammalt hantverk vid liv – se hans vackra skapelser här


Vogue föll direkt för Kaffe Fasetts kofta

Stickningen blev en kofta och när han visade upp den för modetidningen Vogue, tände redaktionen direkt.

 –  De beställde en stickad midjerock och en lång kappa, och när plaggen publicerades kontaktades jag av Missoni för att designa åt dem. 

I dag har hans känsla för färg och form gjort Kaffe Fassett världsberömd. Det finns säkert miljontals handarbetsälskare som inspirerats av hans många böcker, utställningar eller tv-program.

”Det är tyvärr få män som stickar. Men när de väl gör det, är de ofta väldigt bra på det”, säger Kaffe Fassett. ”Men tyvärr finns det fortfarande ett imageproblem för män.” På bilden syns Kaffe och sambon Brandon Mably i deras studio. Foto: Debbie Patterson

Han betraktas numera som en konstnär, snarare än som en man som är ovanligt bra på att sticka – speciellt som han är den enda levande textilkonstnär i världen som tillägnats en egen utställning på Victoria & Albert Museum i London. 

Allt handarbete är inte konst

Men kanske är allt hand­arbete konst? Nej, så långt vill Kaffe Fassett inte gå.

– Njae, det tycker jag inte. Medelmåttigt handarbete är ofta resultatet av en fantasilös själ, men inspirerande arbete kan å andra sidan hittas i hantverk som gör vår vardag vackrare. Vad mer kan vi begära?


LÄS ÄVEN: Handarbete ökar livskvaliteten – nu vill forskarna ta reda på varför


Kaffe Fassett säger att han är ett stort fan av den dekorativa konsten som finns i hela Skandinavien.

– Era gamla hus och kyrkor dekorerades med en fantastisk känsla för färg och stil och inspirerar mig mycket.

– Och färgerna på husen i Gamla Stan! Fulländat.

Utställningen på Millesgården öppnade den 30 september och kallas för en djupdykning i Fassetts konstnärliga vision. Det som ställs ut kommer från konstnärer från hela världen, handplockade av Fassett själv.

Utställningen breder ut sig längs konsthallens golv, väggar och tak och omsluter besökaren med ett överflöd av färger, mönster och texturer. Tanken är att den ska ge besökarna en uppslukande visuell upplevelse. 

”Alltid handlat om färg”

Det är ingen underdrift att säga att färgen betyder allt för Kaffe Fassett.

– För mig har det alltid handlat om färg – både idag och i framtiden. Genom åren har jag förstått att färg är den ingrediens som kan lyfta eller förstöra ett bra arbete.  

– Jag lär mig fortfarande mycket genom att titta på de gamla mästarna. Konstmuseerna visar mig hela tiden sätt att presentera färger för maximal effekt.


LÄS ÄVEN: Lisa Larson – keramikern som blev en kultfigur


Men finns det någon färg du inte gillar?

– Det enda jag inte gillar är vitt. Olika kittfärger och beige kan vara vackert, men inte kallt vitt. Att komma hem till någon som har vita odekorerade väggar gör mig nervös.  

Hur fick du namnet Kaffe?

Till sist – jag antar att du vet att ditt namn Kaffe betyder kaffe på svenska. Vet du hur du fick ditt namn?

– När jag gick i skola i Kalifornien tog jag ett namn ur en barnbok om Egypten. På något sätt accepterade alla mitt nya namn, även mina föräldrar. Det var en stor överraskning att stöta på mitt namn på svenska kaféer när jag var här första gången! 

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top