Förläggareföreningens och Bokhandlareföreningens statistik över bokförsäljningen i fjol, 2022, visade bra siffror, året blev det näst bästa bokåret någonsin. Totalt omsatte bokbranschen nästan 5 miljarder kronor.
– Pandemin gav 2021 ett rekord, säger Mikaela Zabrodsky. Men vi har flera starka år bakom oss. Det sker en otrolig tillväxt av ljudböcker, och främst då i de genrer som gått extremt bra, deckare och feelgood.
Ljudböcker är litteratur som man lyssnar på, främst i mobil. Men den tryckta boken går kräftgång. Utgivningen av skönlitteratur ökar, men allt färre exemplar trycks. Barn- och ungdomslitteratur och fackböcker säljs allt mindre. Ljudböcker minskade i fjol jämfört med 2021. Ändå betyder ljudböckerna allt mer ekonomiskt för förlag och författare.
Nya romaner trycks i få exemplar
– Lyssningen räddar förlagen, säger Pelle Andersson, förläggare på Ordfront förlag. Men det gör litteraturen lite tråkigare. Det krävs deckare och feelgood-böcker, och helst i långa serier. Den klassiska svenska romanen passar inte alltid i ljudformat, den är hotad.
Genomsnittsupplagan för en ny, svensk roman ligger någonstans mellan 1 500 och 2 000 tryckta exemplar Det går inte runt för utgivningen, det krävs andra storsäljare för att kompensera.
Av Ordfront förlags utgivning på runt 40 böcker per år är det bara 10–15 böcker som ger vinst.
– De flesta har nog inte förstått hur få böcker som säljs, ens för uppburna författare, säger Pelle Andersson. Inget förlag kan idag bära sig med bara romanutgivning. Och på frågan hur boken mår skulle jag svara att det, på en femgradig skala, är en tvåa för den tryckta boken, en fyra för ljudboken. Tre i snitt…
Hur många böcker säljs?
Det är svårt att få en total siffra för antalet utgivna böcker i Sverige. Förläggareföreningens statistik gäller de flesta större förlag, men samlar ändå bara runt 70 procent av den svenska utgivningen. Resten ges ut på andra sätt, av små förlag eller andra aktörer.
Bokbranschen som helhet omsatte nästan 5 miljarder kr 2022. I statistiken kan man se att det såldes 24,3 miljoner tryckta böcker 2022, och de streamades som e- eller ljudböcker 45,3 miljoner gånger.
Förläggareföreningens siffror från 2022 visade på 7 475 nya titlar, en minskning från 8 118 titlar 2021. Skönlitteraturen för vuxna ökar, men utgivningen av barn- och ungdomslitteratur och fackböcker minskar rejält.
Facklitteratur, som kokböcker, stickbeskrivningar eller atlasar fungerar likt klassiska romaner dåligt eller inte alls som lyssnarlitteratur. ”Coffee table-books”, eleganta lyxutgåvor mer gjorda för att bläddra i än läsa, faller också utanför ljudbokstrenden.
Men om lyssnande är en trend är tittandet en långt större. Vi streamar i genomsnitt film och tv-serier sammanlagt 1–2 timmar om dagen, 30 hela dagar på ett år. Böcker ägnar vi knappt sju dagar årligen.
LÄS ÄVEN: Författaren John Ajvide Lindqvist: ”Jag lät alla mina mobbare dö i filmen”
”Ljudboken mår bra, men den tryckta boken mår risigt”
Anna Laestadius Larsson är en etablerad författare, med sju romaner och en fackbok publicerade. Hon skriver om historiska kvinnoöden och personligheter, har blivit stort uppmärksammad i både press och tv, men är oroad för romanens framtid.
– Ljudboken mår bra, men den tryckta boken mår risigt, säger Anna.
– Det är faktiskt två helt olika medier. Min redaktör har påpekat det: ”här och här” blir det svårt att hänga med i ljud. Jag nobbade att ändra. Men det finns redan många författare som skriver direkt för ljudboken. Och då ska det gärna vara serier av böcker.
LÄS ÄVEN: Åsa Hellberg har skrivit feelgood om sin egen släkt: ”Känns som om släktbandet stärkts”
Tappar fokus när man lyssnar
Anna menar att hon har den tryckta versionen i fokus när hon skriver, även om ljudböcker ger henne intäkter.
– Det går inte att ha 100 procent fokus när man lyssnar. En fördel är förstås att människor som annars aldrig skulle tagit till sig en bok gör det. Men jag, jag vill läsa.
Hur gammal är boken?
- Om man utgår från när Gutenberg gav ut sin första tryckta bok, Bibeln, år 1455 är boken 568 år. Men det är en sanning med modifikation.
- I Kina trycktes böcker långt tidigare, och handkopierade böcker har funnits i tusentals år. Det är dock först på 1800-talet som böcker börjar massproduceras – och då i Europa.
Anna säger att det går att leva som författare, trots lägre ersättningar från den ökande ljudboken, men det är nära omöjligt att gå runt på en bok.
– Min näst senaste, ”Svårmodets döttrar”, har sålt i runt 3 000 inbundna exemplar. Och den tycker jag är min bästa! Som tur är har jag en backlist (äldre utgåvor, reds anm) som sålt bättre, som pocket med mera.
– Men min oro är att det blir allt svårare för lite svårare författare att publicera sig. Jag är orolig för romanen.
Källor: Förläggareföreningen, Mediavision, tv.nu, Mediebarometern, Wikipedia, Bokhandlareföreningen, dn.se m fl
Världens mest lästa böcker
- ”Bibeln”, 3,9 miljarder ex
- ”Maos lilla röda”, 820 miljoner ex
- ”Harry Potter” av JK Rowling, 400 miljoner ex
- ”Sagan om ringen” av JRR Tolkien, 100 miljoner ex
- ”Alkemisten” av Paulo Coelho, 65 miljoner ex
- ”Da Vincikoden” av Dan Brown, 57 miljoner ex
- ”Om jag kunde drömma” av Stephanie Meyer, 43 miljoner ex
- ”Borta med vinden” av Margaret Mitchell, 33 miljoner ex
- ”Tänk rätt och bli framgångsrik” av Napoleon Hill, 30 miljoner ex
- ”Anne Franks dagbok”, 27 miljoner ex
Listan bygger på antal tryckta och sålda exemplar de senaste 60 åren.
Källor: Feber.se, Sqidoo.com