Palme hedras med eget museum – på Kreta

Det var här Olof Palme hade sitt hemliga gömställe, i den lilla byn Mochos på Kreta. ”Olof mötte en otrolig värme och respekt från grekerna”, säger sonen Joakim Palme. Nu har ett nytt museum öppnat i byn till den svenske politikerns ära.

Till Mochos reste Olof Palme med Lisbeth och barnen när han behövde koppla av helt från press och svensk politik. Byn ligger en bit upp i bergen på Kretas norra sida, öster om Heraklion och ovanför staden Stalís. Från flygplatsen i Heraklion är det tre mil till Stalís.

– Vi reste ofta på hösten, efter ett val, säger Joakim Palme, som var med första gången 1979. Då bodde vi vid havet en bit nedanför, men borgmästaren i Mochos bjöd in familjen, och där i bergen var det grönt och fint, svalare. 

Olof Palme engagerade sig för den grekiska oppositionen

En viktig anledning till det varma bemötandet från kretensarna var Olof Palmes enorma engagemang för den grekiska oppositionen under åren med militärjunta. Politikern Andreas Papandreou, hans son Georgios, Melina Mercury och Mikis Theodorakis var bara några av alla landsflyktiga som blev Palmes vänner.

Men även helt vanliga greker älskade den svenske social­demokraten.

Paret Palme badade och vandrade som de flesta turister. Men de kom också i nära kontakt med många gästfria och generösa människor. Här inbjudna till ett lokalt bröllop, och givetvis fick de dansa.

– Det fanns en skomakare i Rethymnon som hade stora bilder och planscher på Olof ­i sin butik, säger Joakim ­Palme. När det kom svenska turister förbi skanderade han högt, ”Palme kommer tillbaka! Palme kommer tillbaka!” (Under de borgerliga regeringarna på 70-talet, reds anm.)

– Och han blev väldigt förvånad när Olof en dag dök upp i hans butik…

Nytt museum öppnat till Olof Palmes ära

Den dåvarande borgmästaren i Mochos ordnade ett litet hus till familjen där de kunde bo under sina besök. Han tog också med dem på promenader och vandringar i omgivningarna. Palme blev hedersmedborgare.

Den 27 maj i år invigdes det nyöppnade museet. Där finns en stor bildskatt från familjen Palmes vistelser, men också en bred och genomarbetad utställning om Olofs mångåriga politiska liv och insatser. 

Joakim Palme donerade sin pappas semesterskor och ett par byxor till museet. Skorna följde med varje år till Kreta.

”Föreningen Palmes vänner” står bakom idén

Museet i Mochos har kommit till stånd genom ”Föreningen Olof Palmes vänner”. Ordförande är greken Manolis Zervakis, som även förestår minnesmuseet. Det går också att hyra två lägenheter som hör till huset.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top