Staffan Valdemar Holm lovar en bättre ”Stormen”: Shakespeare var inte en särskilt bra dramatiker

Rökmaskin, pistolskott, cigarrettrök, vind­maskin, svordomar och en hel rad andra effekter. Regissören Staffan Valdemar Holm och scenografen Bente Lykke Møller sparar inte på krutet i ”Stormen” på Dramaten.

Hertigen Prospero har landsförvisats tillsammans med sin dotter Miranda. De hamnar på en karibisk ö där de stöter på urinvånaren Caliban. Det dröjer inte länge förrän den maktfullkomlige Prospero lyckas återskapa ett perfekt klassamhälle med endast tre personer. Han lär sin dotter allt han kan om världen, och det här är hans berättelse… 

– Det står på försättsbladet till spelmanuset att ”Stormen” är William Shakespeares sista pjäs ”förbättrad av Staffan Valdemar Holm”. Och jag menar faktiskt att vi har förbättrat den. Shakespeare var inte en särskilt bra dramatiker, men han var en fantastisk språkmänniska. Vi har strukit ner pjäsen, vi har fått med hela storyn, framför allt de vackraste replikerna. Sedan har jag skrivit till material. Första repliken är ”Jag hatar teatern.” Här ska vi verkligen leka har jag tänkt! För ”Stormen” är ett sagospel. 

Det säger Staffan Valdemar Holm, en av Sveriges mest framstående regissörer, som var teaterchef på Dramaten 2002 till 2008. Hans nära samarbete med scenografen Bente Lykke Møller, som också är hans partner, har resulterat i drygt hundra teateruppsättningar – varav många på utländska scener. Och nu arbetar de alltså än en gång ihop. 

Ingen porr – ännu

I ”Stormen” lägger de mycket krut på effekterna. Publiken bör bereda sig på en maximalistisk helhetsupplevelse, påpekar Staffan Valdemar Holm. 

– På teatern måste man ju varna publiken för vissa saker, höga ljud till exempel. Vi vill ha den längsta listan någonsin över saker att varna för. Vi kommer att ha allt. Från rök till höga ljud, det kommer att vara skitjobbigt. Det enda vi inte har lyckats få in hittills är pornografiskt innehåll, men vi kanske når fram dit också. 

De sex skådespelarna går in och ur olika roller. Så måste det få vara, menar han. 

– Det finns nog ingen teater i världen, inte ens Dramaten, som kan mönstra en rollbesättning till en stor Shakespearepjäs. Det handlar om trettio, fyrtio personer. Att skådespelarna har flera roller blir en naturlig del av sagospelet. Alla kommer att byta roller hela tiden, ingen kommer att kunna hålla reda på vem som är vem. 

Avsked till teatern?

”Stormen” är Shakespeares sista pjäs och kanske den mest gåtfulla. Är den Shakespeares eget avsked till teaterkonsten och till livet? Och är ”Stormen” därmed Staffan Valdemar Holms avsked till teatern?

– Jag garanterar inte att det är den sista. Ingmar Bergman sade ju alltid att det var hans sista föreställning, det var ju jättebra när föreställningen skulle marknadsföras. Men så blev det alltid ännu en pjäs, säger Staffan Valdemar Holm.

Stormen har premiär på Dramaten i Stockholm den 3 mars.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top