Kultur: stanna hemma och kolla digitalt!

Det senaste året har en ny genre seglat upp inom kulturen: onlineutbudet. Konsert- och operahus som livesänder för en publik i soffan via web eller sociala medier. Även museer erbjuder digitala besök och guidade visningar.

Även om restriktionerna lättar och vi kan börja resa ganska fritt igen, är det både praktiskt och bekvämt att ta del av det stora utbudet av kultur som nu finns på webben. Besök ditt favoritmuseum, få en guidad tur på en spännande plats eller se en livesänd föreställning från Operan!

Här är några tips:

 

Nationalmuseum  

Via Nationalmuseets app erbjuder museet guidade visningar genom sex sekel av konst, arkitektur och design. Att njuta av – hemifrån. 

www.nationalmuseum.se

  

Metropolitan museum of art 

Konstmuseet i New York anses vara ett av världens mest framstående. Det finns både 360-visningar av byggnaden och interaktiva kartor och tidslinjer över samlingarna.

www.metmuseum.org

 

Hemmakultur på SVT 

Hemmakultur är en SVT-satsning för att publiken ska kunna ta del av kultur, trots pandemin. På SVT Play hittar man ett tjugotal verk inom områdena poesi, konst och dans – alla på temat hopp. Några av Sveriges mest uppskattade skådespelare och författare läser och tolkar dikter från landets främsta poeter, däribland Bodil Malmsten, Kristina Lugn, Bruno K Öijer och Lars Norén.

www.svtplay.se/hemmakultur

 

Dramaten Play 

Besök Dramaten – hemifrån. Se en rad utvalda uppsättningar som Lars Noréns legendariska “Dödsdansen” och Ingmar Bergmans hyllade uppsättning av “Markisinnan de Sade”. Helt gratis! Digitala tjänsten Dramaten Play innehåller både ett bibliotek av tidigare inspelade Dramatenföreställningar, men också konserter och andra evenemang som exempelvis Performance lecture – missa inte när klimatforskaren Johan Rockström intar scenen. Innehållet byts ut och fylls på löpande.

www.dramaten.se/play

 

Uppsala stadsteater 

Teaterdrama i poddformat. Avnjut en teaterföreställning i trädgårdslandet. Lyssna på en pjäs på bussen, när du städar badrummet -eller under en regnig promenad. Sju drama-tiker har under våren 2021 specialskrivit var sin pjäs till Uppsala stadsteater. Föredömligt korta!

www.uppsalastadsteater.se

 

Konserthuset Play 

I Konserthuset Plays arkiv gömmer sig en helt unik musikskatt. Här finns mer än hundra filmer med allt från stora symfonier till kammarmusik, jazz och roliga filmer för barn. Inget konto behövs, det är bara att surfa in på Konserthuset Play och börja titta. Spana också efter Konserthusets livesändningar. När publiken inte kan komma till Konserthuset, så kommer Konserthuset till publiken. 

Sedan april bjuder Konserthuset på en eller flera livesändningar varje vecka. För aktuellt utbud – titta i den vanliga konsertkalendern. 

www.konserthuset.se/play

 

Moderna museets livesändningar 

Följ med på en livesänd guidad visning på Moderna museet – hemifrån soffan. Alla inomhusvisningar och all programverksamhet på Moderna museet är inställda tills vidare, men konsten finns ju kvar. Slå dig ner på valfri plats, titta och ställ frågor när Moderna museets personal och guider visar valda verk. Visningarna sänds live på Moderna museets Facebook. 

facebook.com/ModernaMuseet

 

Malmö Live konserthus 

Arrangerar livesända konserter, bland annat med Malmö symfoniorkester.

www.malmolive.se

 

Gå på ljudpromenad med Doktor Glas!

Hjalmar Söderbergs roman får nytt liv. Genom gps-teknik guidas vi av Krister Henriksson genom de kvarter där romanen utspelar sig, från Bondeska palatset i Gamla stan, via Skeppsholmen till mordet i Kungsträdgården och slutligen vidare till mottagningen vid Klara kyrka. Promenaden är cirka fem kilometer och speltiden är en och en halv timme. 

Ladda ner appen “Promenad” i App Store eller Google Play. 

 

Operan Play

På Operan Play går ridån aldrig ner. Under pandemin började Operan utveckla sin nya digitala plattform Operan Play, så att publiken ska kunna ta del av opera, balett, dans och musik – digitalt. Här finns både hela föreställningar och bakom-scenen-material. Olika föreställningar varje vecka, programmet uppdateras hela tiden. Och så är det enkelt! Inga avgifter och inget login – bara att gå till Kungliga Operans hemsida.

www.operan.se

 

Kartan över oss

För första gången bjuder Riksteatern in till en gps-programmerad ljudpromenad i landsomfattande format. “Kartan över oss” är en hörlursvandring genom det inre landskap som uppstår när vi försöker tänka på framtiden. 

www.riksteatern.se

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top