Adde Malmberg gör fars om politikerveckan i Almedalen

Politikerveckan i Almedalen samlar ängsliga politiker, baksluga lobbyister och grävande journalister. En utmärkt arena för en politisk fars, tycker regissören Adde Malmberg.

Pjäsen Till varje pris utspelar sig i Almedalen och beskrivs som en “fars om en politisk fars”. Adde Malmberg – som de flesta nog känner som ståupp­are – har både skrivit och regisserat. Han fick en förfrågan från chefen på Göteborgs stadsteater om han inte ville skriva politisk satir, nu när det är valår och allt. Och jo, det ville Adde Malmberg. Pjäsen har premiär bara några dagar efter valet, och det är alltså Almedalen som är arenan – en plats som fascinerar Adde Malmberg. 

– Almedalen var till en början seriöst, men har utvecklats till en politikens Kiviks marknad. Almedalen har blivit en marknadsplats för en massa politiska åsikter. 

Uppdaterad fars

Ur fars-synpunkt är Almedal­en en alldeles utmärkt skådeplats, tycker Adde Malmberg. 

– Det är en mötesplats för olika yrkesgrupper. Journalister, politiker och påtryckare från olika lobbygrupper… Alla är på samma ställe. Det är ju bra förutsättningar för en fars. 

Adde Malmborg gillar farsen som genre, men tycker nog att den behöver uppdateras. 

– Fars är en lite gammaldags genre som ofta har handlat om att smälla i dörrar. Vi vill gärna använda farsen som spelform, men har försökt att ta oss bort från det där putslustiga. Jag tror inte att vi smäller i en enda dörr i Till varje pris. Jo, förresten. En dörr!

Speglar samtiden

Det bäddas för förvecklingar och förväxlingar i den nyskrivna komedin. För det är en komedi, poängterar Adde Malmberg. 

– Pjäsen är rolig. Det är nummer ett. Men det finns en seriös underton i och med politiken. Den handlar ju om kampen mellan makten och principerna. Så det finns definitivt en allvarlig botten. 

Han är “otroligt nöjd” med ensemblen, däribland Malin ­Cederbladh, känd från Sol­sidan, Anders Jansson, komiker mest känd från Hipp Hipp!, och Eric Ericson, som har synts i både På spåret och Melanders

Att spegla samtiden är en av Adde Malmborgs drivkrafter. 

– Jag är samhällsintresserad – definitivt. Jag har ju sysslat med stand up i 30 år, och då är man ju hela tiden där och rotar i myllan. Jag tycker att kultur ska spegla verkligheten, och de konstnärliga verken får gärna sticka ut. 

Adde Malmberg gör fars om politikerveckan i Almedalen
Till varje pris spelas på Stora scenen på Göteborgs stadsteater. Foto: Jonas Kündig

Har inte varit i Almedalen

Och sticka ut kan man göra i politisk satir, även om politisk satir alltid är en utmaning. 

– Politisk satir är faktiskt en ganska svår genre. Det blir lätt så att de som tycker att satiren är bra håller med om det som är poängen. Och de som tycker att satiren är dålig håller inte med om det som är poängen. Den bästa politiska satiren höjer sig över åsikter och är något som människor med olika åsikter och bakgrunder kan förenas runt, säger Adde Malmborg. 

Själv har han aldrig varit i Almedalen, men det är heller inte poängen, menar han. 

– Nä, för det har antagligen inte större delen av publiken heller. 

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top