Boosta hälsan med en hobby!

Många gånger kommer arbete och liv i vägen för en hobby. Det är synd eftersom ditt fysiska och psykiska välbefinnande verkligen gynnas när du låter dig gå in i en bubbla och stänger allt annat ute. Hälsoforskaren Carita Håkansson förklarar varför en fritidssysselsättning är bra för din hälsa.

Du behöver ha något härligt i ditt liv som får dig att må bra. Något lustfyllt och avkopplande som du gör enbart för ditt eget höga nöjes skull!

– Många kvinnor tar sig inte tid att göra något roligt och känner tvärtom ofta skuld när de gör något för egen del. Men för att må bra behöver vi ha en balans mellan vardagens alla aktiviteter och måsten. Att ha en kul och kravlös hobby har många positiva fördelar på det mentala välbefinnandet. Den fyller på energin och minskar stress, säger Carita Håkansson, arbetsterapeut och hälsoforskare vid Lunds universitet där hon bland annat undersökt vad vi kvinnor mår bra och dåligt av i vardagen.

För mycket prestation

Intresset väcktes när hon arbetade som arbetsterapeut i primärvården och mötte patienter, framför allt kvinnor, med stressrelaterad ohälsa. 

– Kvinnor har en tendens att vilja vara ”duktiga” på alla aktivitetsområden i livet. Man vill ha ett fint hem, stort umgänge, göra karriär, hinna vara med sina barn – ja, det är prestation i allt. 


LÄS ÄVEN: Malin började skejta som 45-åring: ”En form av rolling yoga”


Numera är hon hälsoforskare vid Lunds universitet och har särskilt studerat vad som får människor att må bra i relation till aktiviteter i vardagen, det som kallas aktivitetsbalans. 

Livet kan inte bara bestå av måsten

– Vi pratar ofta om familjebalans, att familjen ska balanseras med arbetet. Men livet kan inte bara bestå av måsten. Vi måste hitta saker som ger oss energi. Annars blir vi till slut sjuka.

Det är här som hobbyn fyller en funktion för att förhindra överbelastning i livet. 

– Vi behöver ha något i vårt liv som inte handlar om prestation, något vi bara njuter av och gör helt för vår egen skull. Jag minns en kvinna som hade tappat bort känslan av att ha roligt. Vi nystade i det och kom fram till att hon kunde pröva att sjunga eftersom hon alltid hade tyckt om det. Så hon började sjunga i kör och gav utrymme för det hon mådde bra av och satte gränser för jobbet vilket blev hennes räddning.

Men vad det är som får oss att koppla av och tanka ny energi är olika. Det gäller att hitta sin grej. För någon kan det vara att sitta vid havet och bara fundera. En annan behöver sova för att ladda batterierna. 

– Alla behöver förstås inte ha en hobby, men vi måste få vår egentid där vi själva väljer vad vi gör, säger Carita.

Kvinnor är sämre på att prioritera egentid

Tittar man på statistiken ser man att kvinnor i större utsträckning än män använder sin tid till att utföra obetalt arbete i hemmet. Enligt färska siffror från SCB lägger kvinnor mer tid åt att laga mat, städa, tvätta och på omsorg om de egna barnen. Män lägger mer tid än kvinnor på sitt jobb och på reparationer av bostaden och fordon. 

– Kvinnor ägnar sig åt det arbete som aldrig tar slut medan män tar ansvar för tidsbegränsat arbete, konstaterar Carita.


LÄS ÄVEN: Vad betyder din hobby för dig? 5 kvinnor berättar!


Hennes forskning visar samstämmigt att män oftare prioriterar arbete och tid för egna aktiviteter, medan kvinnor är duktigare på att ta ett större ansvar på alla livsområden. 

– Stanna upp och tänk efter vad du lägger din energi på och sänk ambitionsnivån. Du har bara en viss mängd ork per dag och du kan inte engagera dig i mer än vad du har ork till. Och kom ihåg att det inte är skamligt att ta hand om sig själv. 

3 hälsofördelar med din hobby

Stressreducerande

  • Stressen släpper sitt grepp när du ägnar dig åt din hobby.

Kreativiteten ökar

  • Kreativiteten ökar ju fler saker du använder hjärnan till. Hjärnan mår bäst av att användas så mycket och så varierat som möjligt.  

Energigivande

  • Att göra något för sin egen skull fyller på med energi och motivation som smittar av sig på resten av livet.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top