238 hjärtan har det blivit. Hittills. Några av dem ligger i senaste säcken redo att hämtas upp av Bröstcancerföreningen Malmöhus. Prickiga, blommiga, rutiga, rosa och beige mjuka kuddar i en oändlig mix. Omsorgsfullt hopsydda av välvilliga fingrar här på Stella dagcenter i Svedala.
Pia Evander
Ålder: 47 år.
Bor: I Skurup, Skåne.
Jobbar: Som undersköterska på Stella dagcentral i Svedala.
Familj: Man och två vuxna barn.
Det roligaste med arbetet: Jag har ett flexibelt och fantastiskt jobb, och det bästa är alla härliga möten med besökarna här.
Det är ett drygt år sedan Pia Evander, undersköterska och aktivitetsledare här på Stella, föreslog att de skulle göra de små hjärtformade kuddarna. Hon visste hur det gick till sedan hennes förra kollega berättat om ett tidigare projekt de haft.
Kuddar till Bröstmottagningen i Malmö
– Idén är enkel, berättar hon. Vi samlar ihop tyger – lakan och stuvbitar, baksidan på en skjorta som gett upp – och syr kuddar av det. Bröstcancerföreningen i Malmö bidrar med stoppningen.
Bröstkudden
- Det går åt 60 kuddar per månad bara i Malmö.
- Den är hjärtformad för att ligga bekvämt under armen.
- Den avlastar snittområdet för att minska spänningar och smärta.
- Kudden kan bidra till minskad svullnad kring armhålan.
- Den är bra att ha när man åker bil så att bältet inte spänner mot såret eller ärret.
De lämnas sedan till Bröstmottagningen i Malmö där patienter får ta med sig en stödkudde hem efter operationen. Tanken är att de läggs under armen som ett skydd mot såret eller ärret.
Gemenskap på dagcentret
– Det är svårt att beskriva hur bra det känns att göra nytta igen, säger Birgitta Ohlsson, 89, och stoppar en kudde med vadd.
– Och så får vi umgås, sy, fika och prata, säger Berit Persson, 87. Det betyder allt att få träffas och mötas här. Särskilt när man blivit ensam, det blir så tyst.
Här är det inte tyst. Här arbetar flitiga händer; ritar mönster, klipper, nålar, fyller hjärtan med vadd, syr och märker varje kudde med ett visitkort. Tygerna kommer från olika håll, ofta påslakan och stuvbitar, allt i bomull.
– Vi ses på vårt handarbetskafé en gång i månaden, och det är olika vad folk har för händerna. Vissa syr och hjälper till med kuddarna, men många har så klart egna projekt också.
Alla känner någon som drabbats av bröstcancer
När hjärtat är ritat, klippt och nålat brukar någon hugad ta med sig tygen och sy hemma på egen maskin. Även Pia.
– Ja, det är en del pyssel med kuddarna, men vi är bara glada över att kunna stötta och hjälpa. Och bröstcancer är tyvärr så vanligt att alla känner eller känner till någon som drabbats.
Många vid bordet vittnar om hur starkt de påverkats av de här träffarna. Att få vara till nytta.
”Känner mig behövd”
– När man är så här i slutet av livet är det så mycket man inte kan. Så när jag kunde göra detta, något som kan vara något gott för någon annan, så betydde det allt för mig, säger Birgitta. Jag känner mig behövd för första gången på länge och det är en underbar känsla!
– Samtidigt som vi alla önskade att våra kuddar inte alls skulle behövts, säger Lena Ahlkvist, 81. Vi kramar varje kudde och fyller dem med kärlek och styrka.
Rosa månaden
Cancerfondens Rosa bandet-kampanj pågår hela oktober. Sedan starten 2003 har drygt en miljard kronor samlats in, som går till forskning och att sprida kunskap och påverka beslutsfattare. Stötta genom att köpa Rosa bandet i butiker runt om i landet, eller på Cancerfondens hemsida.