Lina testade fodmap: ”Jag blev bättre redan efter ett par veckor”

I över 20 år led Lina Bokström av uppblåst mage och värk. Först när hon testade att äta enligt fodmap blev hon bättre. Och lindringen kom överraskande snabbt.

Lina Bokström har haft problem med sin mage så länge hon kan minnas. Den var ofta uppblåst, spänd och gjorde ont. Hennes föräldrar tog henne till olika läkare som utredde henne men som aldrig kom fram till vad som var fel. 

 – Jag ordinerades olika saker, som att sluta med mjölkprotein och gluten, äta mycket fibrer, äta lite fibrer… Inget funkade.

IBS-symtom och diagnos

Det var först när Lina flyttade hemifrån och själv sökte hjälp som hon fick diagnosen IBS, vilket var en lättnad på ett sätt, men besvären kvarstod ju. 

– Jag hade alla klassiska IBS-symtom, som omväxlande avföring, uppblåst mage, obehag, smärta… Alla möjliga problem kopplade till tjocktarmen. 

– Det jobbigaste var när jag ibland fick gå hem från olika aktiviteter, magen störde mitt sociala liv. Det, och att leva med ständig oro. Hur kommer det att bli idag? Stress påverkade magen och gjorde den sämre. 


LÄS ÄVEN: IBS – ät dig fri från orolig mage med fodmap


Behandling fodmap

Hennes intresse för mat och hälsa gjorde att hon utbildade sig till kostvetare och när det var dags för examensarbete började hon grotta ner sig i fodmap, som hon hade hört talas om. När hon såg en annons om BellyBalance IBS-skola anmälde hon sig dit. 

– Jag följde behandlingen till punkt och pricka och uteslöt allt som skulle kunna trigga mina symptom. Jag blev bättre redan efter ett par veckor. Det var en sådan aha-upplevelse. Jag hade under så många år testat olika saker, men inte hittat rätt, och nu plötsligt mådde jag så mycket bättre. 

Lärt sig vad som triggar IBS-besvär

Lina har lärt sig att hon måste vara försiktig med laktos, lök, vitlök, svamp, blomkål, bönor och sädesslag. 

 – Jag har hittat en balans där jag kan äta lite bröd och vanlig pasta vid speciella tillfällen, men märker när det blir för mycket och då får jag backa. 

– Det är skönt att veta vad jag ska göra för att må bra. Jag har hittat mina värsta triggers och vet hur jag får balans. 


LÄS ÄVEN: Lindra IBS och andra magbesvär – bästa sätten att få en nöjdare mage


Efter att Lina även utbildat sig till dietist hörde hon av sig till BellyBalance, som hon tidigare fått hjälp av, och jobbar idag där med att hjälpa andra med mag- och tarmproblem. 

Vad är det bästa med fodmap?

– Att det faktiskt hjälper många som har besvär. Det gör en mindre begränsad i livet. Man får möjligheten att välja att må bra genom mer kontroll över sin mage. 

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top