För något år sedan började Ingrid Segerbank känna av smärta och svullnad i vänstra handens ringfinger.
– Det kom smygande och sedan blev det värre och värre. Först gjorde det ont när jag böjde fingret. Sedan märkte jag att jag greppade dåligt och inte klarade av att hålla i glasen när jag diskade, säger hon.
Vardagen blev besvärlig då Ingrid inte kunde tvätta håret eller bära hem tunga kassar från affären.
– Jag tänkte: Hur ska jag klara mig utan en fungerande vänsterhand? Man behöver ringfingret för att hålla i saker och när det inte fungerar blir det svårt, även om man försöker hitta lösningar, säger Ingrid.
Ingrid Segerbank
Ålder: 58 år.
Familj: Vuxen dotter.
Bor: Lomma.
Gör: Lärare och pedagog i Limhamns församling.
Hon bor i skånska Lomma och arbetar som lärare med elever i behov av särskilt stöd. Smärtan var ständigt närvarande och förvärrades varje gång hon ansträngde handen.
– Till slut hade jag så ont att jag bestämde mig för att söka hjälp, säger Ingrid som anade vad smärtan kom sig av.
För tre år sedan ramlade hon illa i en backe och fick frakturer i ringfingret.
– Läkaren förklarade då att det kunde utvecklas artros i fingret senare på grund av skadan. Jag skulle vara uppmärksam på om fingret stelnade, svullnade och smärtade
Tränar via en app
Det gjorde det. Ingrid vände sig till sjukvården som skickade henne till en arbetsterapeut. Hon fick förslag på övningar som skulle lindra besvären, men hon tyckte inte att de hjälpte. Då tipsade dottern henne om Joint Academy, som driver en digital artrosskola som erbjuder stöd och träning via en app. På sex veckor skulle man bli bättre, bara genom att träna 5–10 minuter om dagen.
– Min dotter som är fysioterapeut såg hur besvärligt jag hade det och jag bestämde mig för att prova.
Så Ingrid laddade ner appen och anmälde sig.
– Bara någon timme senare fick jag svar och blev uppringd av en fysioterapeut. Vi pratade om vad min läkare hade sagt och hur mina symtom såg ut. Även fysioterapeuten konstaterade att det lät som artros i fingret och menade att den troligen var ett resultat av skadan när jag föll omkull.
Övningarna gjorde stor skillnad
Ingrid fick ett träningsprogram med olika övningar för artros i fingrarna att göra hemma. Trots att det är digitalt har hon en personlig kontakt med en fysioterapeut.
Redan efter en månad märkte Ingrid stor förbättring. Hon fick tillbaka full rörlighet och kraft i fingret. När smärtan var borta hade hon också energi för alla sina intressen.
– Jag är helt rörlig och har inte ont. Nu kan jag göra allt jag vill och det känns fantastiskt.
Övningarna tar bara en liten stund och nu vet Ingrid att det är det lilla som ger den stora förändringen.
– Det går inte att bota artros, men den går att hålla i schack med träning.
Handkirurgen Maria Wilcke: Kvinnor är särskilt drabbade av artros i händerna
Artros är en av handens vanligaste åkommor för kvinnor i medelåldern och uppåt när man blir äldre. Symtomen kan smyga sig på. Smärtan kommer när du greppar saker och anstränger fingrarna.
– Risken är att man bara kör på av ren envishet och får mer ont än vad man hade behövt få. Jag försöker tipsa om alla smarta hjälpmedel och övningar som kan hjälpa om man har besvär med fingrar, händer och handleder, säger Maria Wilcke, handkirurg och överläkare vid Södersjukhuset.
– Artrosen kan sätta sig i tummen eller i fingrarna och särskilt i fingertoppslederna. De blir ömma och stela och man får värk som är svår och besvärlig. Tecken på tumbasartros är smärta vid tummens bas som gör att man får besvär med att lyfta tungt och allt som kräver ett handfast tumgrepp.
Sök hjälp tidigt
Artros är en sjukdom där brosket i leder och omgivande vävnader bryts ner. Ledbrosk slits naturligt och åldras, ibland kan sjukdom eller skada skynda på artrosen.
– Det mesta beror på normalt åldrande, ärftlighet och lite otur. Vissa yrken är troligen mer sårbara där man belastar leden länge med monotona rörelser.
Vid lättare artros är smärtan värst när man rör på leden efter vila. Är man drabbad av måttlig artros kan man inte röra leden som man är van vid och vid svår artros kan man med blotta ögat se att exempelvis fingertopparna är felställda. Då kan brosket helt ha försvunnit.
Men mycket går att göra för att lindra smärta och öka rörligheten. Artrosskola och övningar är bra hjälp för händerna. Arbetsterapeuter och fysioterapeuter kan hjälpta till med träningsprogram.
– Det är bra att söka hjälp tidigt så att man inte slutar göra saker på grund av smärtan. Det finns hjälpmedel i form av stödskenor och ergonomiska vardagsverktyg. Behandling med antiinflammatorisk medicin kombinerat med Alvedon har god effekt, säger Maria Wilcke.
– Blir det värre kan man ge kortisoninjektion i leden som hos en del dämpar smärtan. Vid svår smärta brukar man steloperera den värkande leden i fingrarna. Det är en rätt enkel operation med lokalbedövning och man kan då bli helt smärtfri och kan använda händerna igen.
LÄS ÄVEN: Författaren vill öka kunskapen kring artros: “Det var nästan okänt för mig”
Många upplever att händer och fingrar domnar, särskilt på natten när man ligger med armen i ett visst läge.
– Besvären kan bero på karpaltunnelsyndrom, alltså inklämning av medianusnerven i handen, vilket ger domningar och ibland smärtor i handen.
Karpaltunnelsyndrom kan drabba båda könen och i alla åldersgrupper men förekommer särskilt ofta bland diabetiker, reumatiker och kvinnor i 40–60-årsåldern.
– Det enklaste sättet att behandla karpaltunnelsyndrom i början är att ofta använda skena på natten som hindrar handleden från att böjas. Skenbehandling har gett goda resultat och förbättrat funktionsförmågan.
– Om skenan inte hjälper kan man prova kortisoninjektion och därefter operation. Operationen är enkel och görs under lokalbedövning och de flesta blir påtagligt bättre.
Om det plötsligt dyker upp en ömmande hård knöl i handflatan kan det vara tecken på Dupuytrens kontraktur, som även kallas vikingasjukan för att den är särskilt vanlig bland nordbor.
– Knutor i handflatan kan vara tecken på en bindvävssjukdom som leder till att fingrarna kröker sig och inte längre kan rätas. Ofta kan den komma smygande och den kan vara handikappande.
Sjukdomen är delvis ärftlig och vanligare bland män i 50–60-årsåldern, men är lika vanlig bland kvinnor som passerat 80 år. Andra riskgrupper är diabetiker och rökare.
Lätta övningar för stela fingrar
Krama en liten boll
Knyt handen runt en mjuk liten boll, ett hoprullat strumpknyte eller knådlera. De ska inte vara större än att du kan greppa runt dem. Krama så hårt du orkar medan du räknar sakta till fem.
Träna med gummiband
Vila handen på ett bord med handflatan nedåt. Sätt ett gummiband kring handen. Det är viktigt att det ligger nedanför tummens mittled. Tänk på att tummens yttersta led hela tiden är lätt böjd. För ut tummen och håll kvar medan du sakta räknar till fem.
Forma handen till ett O
Håll handen utsträckt. Alla fingrar ska vara lätt böjda som runt en osynlig boll. För ihop toppen av tummen med i tur och ordning toppen av de andra fingrarna. Håll och räkna till fem. Öppna handen helt mellan varje övning.
Gör rörelserna varje dag. Upprepa varje rörelse 5–10 gånger och gör dem i lugn takt.
Smarta hjälpmedel om du har svårt att greppa
- Förutom avlastande hjälpmedel som stödskenor och ortoser finns hjälpmedel som ergonomiskt utformade knivar, osthyvlar och liknande som gör vardagen lite lättare.
- Paraffinbad kan hjälpa mot stelhet och smärta i handen.
- Att bädda in händerna i varma vetekuddar kan lindra.
- Träningsdegar och bollar i olika hårdhetsgrader för att träna handens naturliga rörelsemönster finns bland annat på apotek.
- Att gå ner i vikt om du är överviktig kan hjälpa även mot artros i fingrarna.
Artikeln publicerades först i Hemmets journal.