Är mina hudfläckar farliga? 9 hälsofrågor och svar

Fräknar, födelse­märken, små fläckar... Med åren blir hudförändringarna fler – men hur farliga är de och när ska man boka läkarbesök? Hudläkaren Åsa Ingvar svarar.

1. Varför får man hudförändringar?

– Några kommer med åldern och andra av solen. De kan dyka upp redan i 30–40 års ålder men är vanligast efter 50 års ålder. 

2. Vilka hudförändringar är ofarliga? 

– Åldersvårtor (seborroisk keratos) är vanligare ju äldre man blir. Man kan även få små röda prickar (körsbärsfläckar) som är ofarliga blodfyllda fläckar. Mycket solande kan ge födelsemärken och bruna solfläckar (lentigo benigna). De är ofarliga men om de ändrar storlek, färg eller utseende bör de bedömas av läkare.

Åsa Ingvar är hudläkare.

3. Hur ser hudcancer, ­malignt melanom, ut? 

– Ibland kan den vara stor och svart, ofta ojämn i färgen och växer snabbt. Vid minsta oro ska man gå till vårdcent­ralen eller en hudläkare. Om det är malignt melanom bör den tas bort så tidigt som möjligt.

4. Hur farlig är malignt melanom?

– Malignt melanom är den allvarligaste hudcancern och växer ofta snabbt. Om den upptäcks i tid är prognosen mycket god. Efter att sjukdomen spridit sig minskar överlevnadschanserna dramatiskt.

5. Vilka andra hudförändringar kan vara tecken på hudcancer?

– Typiska tecken på basalcellscancer eller basaliom är en knottra som är skör eller blöder lätt eller ett sår som inte läker. Skivepitelcancer ser ofta ut som en hudfärgad rodnad knuta i huden med skorpbildning. Aktiniska keratoser liknar små röda eller hudfärgade fläckar och kan fjälla och ömma. De är ofarliga men kan utvecklas till skivepitelcancer och därför bör man låta en läkare titta på dem.

Hudcancer ökar dramatiskt

Antalet fall av hudcancer i Sverige fortsätter att öka. Varje år får 60 000 svenskar hudcancer. Den vanligaste patienten är över 50. 

6. När ska man söka hjälp?

– När man hittar en misstänkt hudförändring som växer, ändrar form eller färg och har ojämna kanter, kliar eller som bildar skorpor eller sår. 

7. Hur behandlas hud­cancer? 

– Om hudcancer upptäcks i tid kan man bota den med en enkel operation. 

8. Varför får vi hud­cancer? 

– Man har inte skyddat sig ordentligt för solens skadliga UV-strålar. Hudcancer kommer senare i livet och bäst är om man redan tidigt i livet har goda solvanor. 

9. Hur kan man klara sig undan hudcancer?

– Ha sunda solvanor och undvik solen helt mellan klockan 11–14 när den är som ­starkast. Var gärna ute men i skuggan och skydda dig med kläder och hattar. Ha solkräm med solskyddsfaktor 30 eller högre. Helst ska du smörja dig varannan timme och alltid efter att du badat eller svettats, tränat eller klippt gräsmattan. 

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top