4 av 10 har glömt var de parkerat bilen i julstressen

Julstress har fått 40 procent av alla bilister att glömma var de parkerat sin bil, enligt ett försäkringsbolag. Och det är faktiskt inte så konstigt! ”Stress kan göra dig glömsk”, säger hjärnforskaren och läkaren Pontus Wasling. Här får du sex tips på hur du kan hitta bilen!

Ni vet hur det är i december. Innan den välsignade julfriden tar vid, så är det en känsla som överskuggar allt: stress.

Vi springer mellan luciafiranden på skolan, glögg hos grannar, julfest på jobbet, och inte minst trängs vi i köpcentrum och affärer för att handla julmat och julklappar.

”I år ska vi ta det lugnt”, säger vi som ett mantra till varandra i familjen. Ändå står du där igen. Ibland så stressad att du till och med glömt bort var du parkerat bilen och tror att den är stulen.

I vissa fall går det så långt att du hinner kontakta ditt försäkringsbolag, åtminstone enligt en undersökning från just försäkringsbolaget If. 2018 frågade de drygt 3 500 personer, och fyra av tio (41 procent) svarade att de för en stund trott att bilen blivit stulen, när de i själva verket bara hade glömt bort var de lämnat den. För en av tjugo (5 procent) hade det någon gång gått så långt att de hunnit göra en stöldanmälan. 

Enligt If handlade det ofta om en julklappsstressad förälder i en storstad som förirrat sig på en parkering i ett köpcentrum. Men också om någon som exempelvis skjutsat sitt barn till skolans luciafirande för att sedan ta bussen direkt till jobbet och glömt bort bilen någonstans på vägen.

Stress och depression gör oss glömska

Känner du igen dig? De goda nyheterna är däremot att du med all säkerhet inte är på väg att tappa minnet helt, istället är det stressen som ställer till det.

Hjärnforskaren Pontus Wasling

Pontus Wasling är hjärnforskare och läkare vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg. Han forskar om minnets mekanismer och har bland annat skrivit boken ”Minnet, fram och tillbaka”.

 – Stress kan göra dig glömsk, bekräftar han och som vanligt i vår komplicerade hjärna finns det en orsak till varför: Vi har 86 miljarder nervceller i hjärnan som ska hjälpa till med att prägla in nya minnen och plocka fram minnen som redan är lagrade, säger han.  

 – När stresshormoner från våra binjurar frisätts, går det ut i blodet och når alla celler, även våra nervceller i hjärnan. Hormonerna gör att nervcellerna inte riktigt blir mottagliga, lite slöa snarare, och då fastnar inte minnet.

Vill man gå ännu djupare i detta så finns det forskning i Nobelprisklass att läsa. 2014 fick det norska paret, hjärnforskarna May-Britt Moser och Edvard Moser, Nobelpris i medicin för sin forskning i hur hjärnans platsminne fungerar, vår ”gps i hjärnan” helt enkelt.

– Ja, det visade sig bland annat att stresshormoner som kortisol stör det rumsliga minnet, säger Pontus Wasling.

Men är du ändå orolig över din glömska, så har han ett lugnande besked.

– Är du en småbarnsförälder som känner dig glömsk, så är det nästan aldrig demens. Då beror det ofta på stress eller depression.

Men även äldre har rätt att glömma.

 – Man jämför sig lätt med de förmågor man hade som 25-åring, så att glömma lite är helt ok även som äldre, förklarar Pontus.

Därför går du in i ett rum och glömmer vad du skulle göra

Som medelålders kan du också drabbas av ”the doorway effect”, det vill säga att du står på tröskeln till köket och inte har en aning om vad det var du skulle hämta där. Eller kanske öppnar du kylskåpet, utan att minnas vad du skulle ta ut?

  – Då har det inte riktigt fäst in i minnet, vad du skulle hämta har satt sig så löst att det inte gett några spår. Troligtvis för att du distraherats av andra saker, säger han.

Själv har han inte glömt bort var han parkerat sin bil, men väl sin cykel på jobbet.

 – Jag är inte så lättstressad av mig. Tyvärr är det ju ofta så att män låter kvinnor ta över den mesta av stressen just kring jul.

Hans bästa råd är att planera i god tid för att slippa hamna i tidsnöd, ”även om jag inte är så bra på det själv”. Att röra på sig fysiskt lindrar också stressen. En promenad innan nästa aktivitet är därför en bra investering.

– Allt som är bra för hjärtat är också bra för hjärnan, fastslår han.

Träna upp minnet

Rent allmänt kan också vem som helst träna upp sitt minne genom olika tekniker.

– Absolut! säger Pontus Wasling. Alla kan lära sig, men som med allting annat krävs det träning. Men för att klara till exempel prov och tentor bättre krävs det bara några veckors träning.

Just när det gäller borttappade bilar har Pontus inget exakt minnesråd.

 – Det gäller nog att ge det lite tid och inte få panik utan tänka efter en stund i lugn och ro.

 – Ett klassiskt knep är att koppla tråkiga siffror till en bild för att minnas bättre. Det kan kanske vara en idé om du står i ett parkeringshus som har numrerade platser. Att ta en foto på platsen där du står är ju annars det enklaste!

6 tips för att hitta bilen i julstressen

  1. Skicka ett sms till dig själv med en bild eller beskrivning av bilens placering.
  2. Knyt en vimpel på bilens antenn så bilen syns bättre.
  3. Ställ dig på en refug eller annan hög punkt på parkeringen och scanna av med fjärrkontrollen till låset, den når längre än du tror.
  4. Har du barn med dig – be dem memorera våningsplan och plats i parkeringshuset. Barnen har antagligen inte huvudet lika fullt av julbestyr som du.
  5. Har du ställt bilen i parkeringshus – leta alltid även på övre och undre våningsplanet.
  6. Om du inte hittar bilen –  åk tillbaka till parkeringen efter stängningstid – oftare än du tror står den kvar där alldeles ensam.

 Han tycker sammanfattningsvis att vi alla kan vara stolta över vår hjärna, trots viss glömska ibland.

 – Ja, om du tänker på att alla de där nervcellerna du har redan fanns där när du föddes så har de ju ändå tickat på ganska bra under alla år. Det får man var nöjd med.

  – Hjärnan är ju ändå den mest komplicerade strukturen i hela universum, säger Pontus Wasling.

Enkät: Har du glömt något när du varit stressad?

Yvonne Cedergren, 56, ekonomichef, Älta:

– Det har förstås hänt att jag glömt koden till bankomaten. Men jag hade en gång en kvinnlig kollega som glömde lämna barnen på förskolan. Hon upptäckte att de satt kvar i baksätet när hon parkerade på jobbet. Min mans kollega har gått på ett plan och glömt barnen vid gaten…

Margareta Krabbe, 59, universitetslektor, Uppsala:

– Oj, oj oj, när jag tänker efter så verkar jag ju glömma alldeles för mycket. Men jag har glömt var bilen och cykeln står flera gånger, jag glömmer var glasögonen är (ofta på huvudet), mina presentationer är försvunna på Zoom… Cykeln letade jag senast efter i minst 10 minuter, tills jag kom på att den stod vid en annan del av campus.

Annika Näsman, 55, production manager, Stockholm:

– Jag hade varit på resa i London med min då 12-åriga dotter och köpt ett par Dr Martens- kängor till min man. När jag kliver på Arlanda Express, tåget från flygplatsen, pekar min dotter ut på perrongen och säger “är inte det där pappas skor?”. Men den snälla konduktören hjälpte mig, så de kom med nästa tåg!

Fotnot: En stressad artikelförfattare glömde datorväskan på toaletten på flygplatsen. Väl på planet kom jag på det. Den snälla SAS-personalen lät mig springa ut och hämta den. Datorn var kvar!

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top