”Att lära ­sig nytt tror jag är bra för hjärnhälsan”

Med demenssjukdomar i släkten har Ewa Nilsson funderat mycket över om hon själv kommer att drabbas av samma öde.

Demenssjukdom är något som Ewa Nilsson har funderat en del över, kanske mer än andra, då genetiken bakom spelar stor roll. Flera nära anhöriga utvecklade under sitt åldrande med tiden demens. Orsaken bakom varierade: Stroke som handlade om livsstil och bakomliggande faktorer som rökning, medan högt intag av alkohol bidrog i ett annat fall. 

– Man kan säga att det var självförvållad demens på grund av livsstil. Men min mormor utvecklade när hon blev gammal en demenssjukdom, så där finns en ärftlig faktor, funderar Ewa. 

– Mormor som var min stora klippa under uppväxten hade Alzheimers. Sjukdomen var mot slutet helt okontrollerbar. 

Trots kärleken till en älskad mormor, eller kanske på grund av den, valde Ewa att minnas mormor som hon varit. Mot slutet, då mormor bodde på en sluten demensavdelning, besökte Ewa inte henne särskilt ofta – av omtanke om både henne och sig själv. 

– Mormor hade ingen glädje av besöken. 

Sjukdom i släkten

Vid enstaka tillfällen kunde det tändas en glimt i hennes ögon och hon verkade vara med i samtalet med en klarsynt mening, sedan försvann hon in i sin egen värld igen. 

Med tanke på den bakgrunden och andra nära släktingars öden vill Ewa försöka förebygga problem med minnet och sjukdom för att göra det hon kan för att inte själv drabbas av samma öde.  

Inte rädd

– Men jag kan inte säga att jag känner skräck för att bli dement. Min erfarenhet och uppfattning är att det finns en brytpunkt när man inte längre är medveten om hur man själv har förändrats eller världen runt omkring. 

– Det kan vara en välsignelse att då få gå in i dimman och inte inse vad som händer. 

Hos Ewa brinner lusten att lära nytt fortsatt stark liksom spännande möten med andra människor för att hålla det sociala livet levande.

En medveten strategi för att träna hjärna och minne. 

– Att våga lära sig nya saker hela tiden tror jag är jätte­viktigt för hjärnhälsan. Att inte stagnera och tro att man är färdiglärd, utvecklar Ewa sitt resonemang.   

Håller sig alert

Jobbmässigt nappar hon på uppdrag som hon tycker verkar roliga för att hålla sig alert och igång. Man kan säga att denna glada och pigga medmänniska är något av en mångsysslare:

– Jag förrättar vigslar och begravningar, skriver dikter, tonsätter musik och uppträder ibland, beskriver Ewa några av strängarna på sin arbetslyra. 

Hon är även certifierad skrattinstruktör sedan 21 år tillbaka.

Ewas personliga tips för att hålla sinnet ungt

– Jag gillar mindfulness, det vill säga att vara närvarande i stunden.

– Stagnera inte. Jag tänker inte att jag redan är ”färdiglärd”. 

Skratta mycket! Jag tycker det stimulerar och utvecklar hjärnan att ha kul. 

Utmana mig själv. Diskutera gärna med någon som tycker annorlunda än du själv gör. 

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top