Låt dig förundras – bli friskare

Att njuta av en blomma eller en skimrande solnedgång är inte bara en härlig känsla – det gör oss även friskare, smartare och mindre stressade.

Förundran, det vill säga att uppleva en vördnad och beundran för livet, naturen, omgivningen, är en krockkudde mot det som tynger. En stressfri zon, där du kan landa och få chans att ladda om utan krav på prestation.

Så förklarar Sara Hammarkrantz och Katrin Sandberg, författarna bakom den nya boken Förundranseffekten (Bonnier Fakta), varför det är så viktigt att ägna sig lite mer åt just förundran. De konstaterar att förundran i sig inte är något nytt – men vetenskapen och kunskapen om dess effekter är det.

–  Förundran är en härlig känsla som vi gärna hänger oss åt. Vi njuter av vackra blommor, stjärnhimlar och sköna solnedgångar. Men det var först när vi upptäckte vilka fantastiska effekter som upplevelsen av förundran har som vi på allvar förstod att det är en viktig känsla, säger Sara Hammarkrantz.

Forskningen visar att människor som upplever förundran i högre utsträckning är frisk­are, mindre stressade, kreativare, snällare och generösare.

–  Förundranseffekten är att något så enkelt som njutning i stunden kan ge hälsa i längden, säger Katrin Sandberg.

Forskning visar också att du upplever att du får mer tid när du förundras och att du känner dig mindre stressad. Viktiga parametrar för att skapa en hälsosam vardag.

–  Vi har behov av att stanna upp, hinna andas och njuta av livet. Forskningen visar också att du upplever dig själv som mindre viktig på ett positivt sätt när du känner förundran. Du upplever att du är en del av världen, du bryr dig mer om andra och blir generösare. Och det är viktigare än någonsin att verka för allas bästa,
säger Sara Hammarkrantz.

Vad är det som gör att vi har tappat bort så mycket av vår förundran i samhället?

–  I vår jakt på mätbarhet, deadlines och resultat är det lätt att vardagsmagin inte får plats. Teknik och den ständiga tillgängligheten upptar all vår tid. Ögonen stirrar på en skärm, de ser inte upp, säger Katrin Sandberg.

Låt dig förundras
Sara Hammarkrantz och Katrin Sandberg har skrivit boken Förundranseffekten.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top