Vårbada i det vilda

Att simma utomhus året om är så mycket mer än bara ett bad. En upplevelse och en livsstil som snabbt fått många anhängare över hela världen.

I Kanada, Storbritannien och Sverige – människor som tar sig ett dopp i havet, en sjö eller en flod, oavsett årstid, syns alltmer på sociala medier. Att besöka ett badhus, en bastu eller ett kallbadhus är inte grejen för dessa wild swimmers. Här handlar det istället om frihet, tillgänglighet och om unika naturupplevelser varje gång.

– Det är en del av en livsstil att få kontakt med naturen och få en upplevelse av badet, säger Helena Kubicek Boye som är aktuell med boken Wild swimming där hon har undersökt fenomenet närmare.

Spontant första dopp

Helena själv började bada i det fria för ett par år sedan. Första doppet skedde helt spontant efter en löprunda på Österlen.

– Det var på våren. Solen sken och havet såg så underbart ut att jag hoppade i. Jag älskade känslan jag fick både före, under och efter badet, ­säger hon. 

Sedan dess har de kalla bad­en blivit många och de märkbara hälsoeffekterna likaså, berättar Helena.

– Jag har känt mig starkare både psykiskt och fysiskt sedan jag började bada. Mina badvänner säger samma sak och orsakerna är många. Dels det här med att våga bada i kalla, mörka vatten som ger dig en köldreaktion som gör att du vill gå upp, dels att klara av att stanna kvar i vattnet. Tillsammans ger detta dig en stark känsla av att kunna bemästra saker. Rent fysiskt har jag inte varit rejält förkyld eller sjuk sedan jag började bada. 

Och Helenas upplevelse stöds av forskningen. Det finns flera studier som visar att immunförsvaret stärks så att vi faktiskt blir just friskare och mindre förkylda av kalla bad. 

Sänkta stressnivåer

Genom att utsätta oss för sträng kyla kan även det farliga, vita bukfettet omvandlas till brunt “nyttigt” fett i våra kroppar. I en studie vid Karolinska Institutet kunde forskarna konstatera att möss som utsattes för kyla både blev smalare, fick lägre blodsocker och ökad insulinkänsligheten ute i vävnaderna – trots att de åt mer.  Rena dunderkuren mot både diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar, med andra ord.

– Vi får också genom att vara i naturen sänkta nivåer av stresshormon. Det finns även de som berättar att smärta minskar, nedstämdhet och ångest minskat och självförtroendet ökat, säger Helena, samtidigt som hon betonar att man alltid ska konsultera en läkare innan man börjar bada riktigt kallt om man har någon form av hälsoproblem. 

Vårbada i det vilda
Våga! Visst är det möjligt även för riktiga badkrukor att ta till sig wild swimming-konceptet. Foto: TT

Bäst för nybörjaren

Det bästa, om man är nybörjare på området, är att börja med sina simturer i det vilda under sensommaren och hösten, menar Helena. Då vänjer man sig successivt och kylan blir inte lika chockartad.

Bra utrustning är också A och O när du befinner dig i en skog långt från närmsta värmekälla. Investera i smarta plagg som går smidigt att ta av före badet och snabbt att dra på efteråt så att du inte blir nerkyld.

– Till exempel en badrock, underställ och badkläder som du snabbt kan ta av dig, säger Helena.

När det sedan är dags för själva doppet är det bra att först förbereda sig mentalt på att du kommer att bada. 

– Andas några djupa andetag inför badet. Var närvarande i ditt bad. Känn kylan men reagera inte på den. Ett bra tips är att räkna sekunder och andetag när du sedan är nere i vattnet. När du kommer till cirka 10 sekunder brukar kroppens eget värmesystem sätta igång och då har den värs­ta reaktionen lagt sig. Då är det lättare att vara i en stund till, säger Helena.

Att känna ett visst motstånd inför att doppa sig i det kalla våta är helt naturligt. Men vetskapen om att det under och efter badet snabbt kommer att släppa hjälper dig på traven, tipsar hon.

– Man ångrar aldrig ett bad. Men hindret är såklart alltid rädslan att det ska vara obehagligt. Kan man bemästra den kommer man långt. Sedan kan det ju vara olämpligt badväder eller en badplats som inte är säker. Det är bra att ha hittat lämpliga badplatser i förväg, till exempel en bra brygga med stege eller en strand du kan gå ut på, säger Helena.

Vad är det mest otippade du har upplevt under dina badstunder?

– Att en busslast japaner kom och tog massa bilder och ropade “cold, cold” när jag stod där i bikini mitt i vintern en tidig morgon. 

Jag är en riktig badkruka – finns det någon möjlighet för mig att ändå kunna ta till mig detta?

– Absolut, precis som i mindfulness som är en del i boken Wild swimming behöver du bara vara villig att prova och utforska. Jag var själv en badkruka och frös ofta förut. Men dessa bad är något helt annat. Det är egentid, självomhändertagande, en kick och ett lugn på samma gång. De som väl börjar kan ofta inte sluta.

Vårbada i det vilda
Helena Kubicek Boye upptäckte tjusningen med kalla bad i det vilda av en slump under en löptur på Österlen.

7 positiva effekter på din hälsa

1 Ditt immunförsvar stärks.

2 Det farliga vita fettet omvandlas till brunt.

3 Därmed sjunker ditt blodsocker och din risk för hjärt- och kärlsjukdomar.

4 Dina stressnivåer sjunker av att vistas i naturen.

5 Du får ökat självförtroende när du lär dig att bemästra det kalla vattnet.

6 Smärtor i kroppen minskar.

7 Ångest och nedstämdhet mildras.

 

Rådfråga alltid din läkare

Eftersom blodtrycket höjs kraftigt i samband med att man stiger ner i det kalla vattnet är det ingen bra idé med kalla bad för dig med dåligt hjärta. Rådfråga därför alltid din läkare om du lider av någon form av hjärt- eller kärlsjukdom. 

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top