Mailliw Sørensen: “Jag började yoga vid 73 år”

Är du stel i muskler och leder? Vill du bli både mjukare och starkare – häng med på ett ­yogapass! Det är ­aldrig för sent att börja, om det vittnar ­79-åriga Mailliw Sørensen.

I en ålder av 79  år – hon är i full färd med att planera sitt 80-årskalas – har Mailliw ­Sørensen redan hunnit träna yoga i snart sju år. Hon ler stort med varma rosiga kinder efter dagens timme. Idag var det “Yang Yin i varmt rum” på schemat, där temperaturen ligger på runt 30  grader så att muskler och leder är väl uppvärmda när de sträcks, töjs och böjs. Det gör gott för både det yngre och äldre gardet.

Mailliw plockar upp sin yoga­matta och torkar bort några svettdroppar ur pannan. Hon rör sig lätt och ledigt, håret är sportigt kortklippt och humöret oklanderligt. Det finns inte en själ som skulle ha gissat hennes verkliga ålder.

– Det måste vara yogan som håller mig ung, ler hon hjärtligt och tillägger:

– Jag skämtar ju lite, men egentligen menar jag det.

Mailliw Sørensen:
Mailliw övar tills hon får till det. Här i  positionen ”kråkan”. Det ser tungt ut för armarna, men det är faktiskt magen som gör det mesta av lyftet här. Foto: Cecile H Eggen

Först enbart träning

När det lokala gymmet som Mailliw gick på fick yoga på schemat 2012, gav hon det en chans. Det passade henne perfekt, och hon skrev upp sig direkt när yogaläraren öppnade egen studio några år senare.

– Till en början var det bara kroppsträning rätt och slätt. Det kändes gott att sträcka ut och stärka kroppen. Men efter hand märkte jag att jag inte var så impulsiv längre. Jag är nämligen känd för att ha lite temperament, säger hon med en lurig glimt i ögat. 

Det nyvunna lugnet förklarar Mailliw med att yoga ger mer än enbart träning. Yogatimmen börjar ofta i stillhet då man får tid att landa, gå in i sig själv och andas djupt. Det sägs nämligen att det inte kan kall­as yoga utan att andningen är påkopplad, då är det istället “bara” gymnastik.

– Jag har blivit väldigt uppmärksam på min andning. Nu andas jag inte längre enbart från övre delen av lungorna, utan djupt ner i magen. Det känns väldigt bra. Jag fick faktiskt mäta lungvolymen hos läkaren sist, och det visar sig att jag har 30  procent större lungvolym än andra i min ålder! Det har nog också sin förklaring i att jag var aktiv tävlingssimmerska som ung, men jag kan garantera att yogan också har del i den förtjänsten.

Mailliw Sørensen:
Denna ställning ger en liten rotation och stärker upp ryggen samtidigt som den sträcker
ut höfterna. ”Det känns gott”, säger hon. Foto: Cecile H Eggen

Frisk av yogan

Efter några minuter i stillhet startar den fysiska delen av passet då man är i rörelse, löser upp stelhet och stärker muskulatur i hela kroppen.

– Jag känner att det är bra för kroppen så att jag inte stelnar till, och det är mer styrketräning inbakat i yoga än man tror. Jag är frisk i kroppen, så det är förstås lätt att säga, men jag hade inte varit så stark om jag inte varit så aktiv. Genom att gå på yoga håller jag kroppen smidig, frisk och stark. 

Timmen avslutas med att man ligger lugnt med slutna ögon och känner att alla muskler i kroppen slappnar av helt.

– När jag är färdig med timmen är jag så nöjd med mig själv! Det ger en väldigt skön känsla. Och yoga ger ett helt eget lugn. Vi går ofta ut från passet lite i dvala. Snacka om att verkligen få ner stress­nivån, det vill jag inte vara utan! Nu tränar jag yoga fyra gånger i veckan, ler 79-åringen milt.

Mailliw Sørensen:
Med lite hjälp av yogaläraren ­Jannice Strand är handstående inga problem för en 79-åring!
Foto: Cecile H Eggen

 

Yoga hemma – 3 enkla övningar

Här är tre övningar för kroppar i alla åldrar, ­sammansatta av yogaläraren ­Jannice Strand. Perfekt för dig som föredrar att hålla igång men inte åka iväg till en träningslokal. Kom ihåg att det finns många former av yoga. Vad som känns bra för dig, kan passa mindre bra för någon annan. Du kan behöva prova flera typer innan du hittar “din” yoga. Var snäll mot dig själv, skruva ner förväntningarna och ge det lite tid – gärna minst tio gånger. 

Mailliw Sørensen:
Tre olika övningar för kroppar i alla åldrar, sammansatta av yogaläraren ­Jannice Strand. Foto: Cecile H Eggen

1. “Trä i nålen” – ­sittande

Bra för Sträcker ut höfterna och kan lossa spänningar i lår, höfter och nedre delen av ryggen – och ge en skön känsla av lätthet.

Gör så här
Sätt dig på en stol. Lägg vänster fot över höger lår ungefär vid knäet. Gör vänsterfoten aktiv genom att trycka tårna mot knäet. Ta några djupa andetag tills du känner att spänningen släpper.

2. Sittande twist

Bra för Ger god rygghälsa och kan vara effektiv mot rygg­smärtor. Bra mot stela axlar och nacke.

Gör så här Sitt på en stol med fötterna i golvet. Vid nästa ande-tag, räta på ryggen och lyft upp bröstet. På utandningen vrider du dig mot vänster. Lägg höger hand på vänster lår och vänster arm runt stolsryggen. Håll hakan i samma riktning som mitten av bröstet. Ta några djupa andetag samtidigt som du slappnar av i skuldror och nacke. Upprepa åt andra hållet.

3. Viloställning

Bra för När du ska vila och kroppen behöver tid att återhämta sig. Ställningen lugnar ner nervsystemet, reducerar svullna ben och fötter och bidrar till att lossa spänningar i ryggen.

Gör så här Lägg dig ner med benen upp på en stol. Låt gärna huvudet vila på en kudde. Låt armarna falla ut mot sidorna med handflatan uppåt. Andas först in hela vägen, håll andan någon sekund och andas ut halvvägs. Stanna till en sekund och andas sedan ut hela vägen. Upprepa sex gånger. Denna andningsövning kallas “viloma” och varvar ner kroppen effektivt. Den är bra mot exempelvis migrän och högt blodtryck.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top