9 vanliga fotproblem – så blir du av med dem

Förhårdnader, spruckna hälar och fotvårtor är några av de vanligaste fotproblemen. Så här får du bukt med dem.

Vi glömmer ofta bort våra fötter. Inte förrän de börjar göra ont eller det är dags att ta fram sandalerna får de vår uppmärksamhet. Men det krävs inte mycket för att få fina fötter.

– Det räcker att man smörjer in fötterna regelbundet, och torkar dem ordentligt mellan tårna när man duschat, för att vi ska slippa många av de vanligaste fotbesvären, säger Lise-Lott Hoffman, medicinsk fotvårdare vid Stockholms medicinska fotklinik.

Smörj varje dag

Bäst mår fötterna om vi smörjer in dem varje dag. Salvan ska vara avsedd för fötter, för där är huden 20 gånger tjockare än på övriga kroppen. Därför behöver krämen vara fetare än vanlig hudlotion. Helst ska man använda en kräm med naturliga ingredienser som bivax, olivolja eller sheasmör.

Fila inte oftare än en gång i veckan och då med en sandfil eller pimpsten.

– Använd aldrig metallfil. Du får bort förhårdnaden men det blir för kraftigt för huden så att den kan börja producera mer hård hud, menar Lise-Lott Hoffman.

När man filar fötterna ska antingen foten eller filen vara fuktig, inte båda. Väljer du att fila med lätt fuktad fot, filar du tills foten är torr. Behöver du fila mer, fukta foten. Du kan fila åt vilket håll du vill, det har ingen betydelse.

Klipp rakt av

Naglar ska klippas rakt av men klipp dem inte för kort. En vit tunn kant av nageln ska fortfarande synas. Sedan kan du runda av kanterna försiktigt med en nagelfil. Peta inte under naglarna, du kan få infektioner. Har det fastnat smuts under naglarna, använd istället en mjuk nagelborste nästa gång du badar fötterna.

Man kan också träna fötter och tår genom att knipa och spreta med tårna, för de blir stela om de inte får röra på sig. 

9 vanliga fotproblem – så blir du av med dem
Foto: Istock

9 vanliga fotproblem – så blir du av med dem

1. Nageltrång

Nageln växer inåt istället för rakt fram så att kanterna tränger in i huden och gör ont. Kan läka av sig själv. Håll rent med nagelborste, peta inte. Förebygg besvär genom att alltid klippa nageln rakt av och försiktigt runda av nagelspetsarna i hörnen med fil. 

2. Fotsvamp

Frodas i fukten mellan tårna, kan luckra upp huden och orsaka sprickor och sår. Fotsvamp är en parasit som smittar i duschar ochomklädningsrum. Behandla med fotsvampsmedel och förebygg genom att torka fötterna noga mellan tårna efter duschen. Använd ullstrumpor som absorberar fukt och undvik att gå i varma skor en hel dag.

3. Förhårdnader

Större områden av tjock, gulnad hud på trampdynor, under tårna och bak på hälen. Känns ofta allmänt ömt och beror på långvarig belastning där. Fila bort den hårda huden försiktigt efter ett fotbad. Med elektrisk fotfil kan det gå undan – akta så du inte tar bort för mycket och skadar huden. Fila heller inte för ofta, max en gång i veckan, annars blir huden stressad och bildar mer tjock hud som försvar.

4. Liktornar

Små runda smärtande partier av hård hud med en kärna i mitten som trycker på nerver. Uppstår ofta mitt på tårna efter lång tids tryck. Det kan bero på för trånga skor – eller för stora skor som foten halkat runt i och länge utsatts för friktion. Även mjuka ömmande liktornar kan bildas mellan tårna av att de gnuggats lång tid mot varandra. Lägg på salva eller plåster med salicylsyra som bryter ner och tunnar ut den hårda huden. Var tredje dag kan man fila översta hudlagret för att lätta på trycket och smärtan.

5. Hälsprickor 

Sprickor på torr och narig hud på hälen eller trampdynan som kan göra ont och blöda. Hälsprickor får man ofta av att ha gått barfota i hårda skor som trycker ner hälen, samtidigt som huden är uttorkad. Ta ett fotbad och fila försiktigt längs sprickan. Smörj in hälarna med tjärsalva eller en kräm för hälsprickor. 

6. Vårtor 

Sitter ofta på trampdynan under foten. De är skrovliga, runda och vitaktiga med små svarta prickar, som är blodkärl. Orsakas av ett virus som får fäste där huden har skadats. Det är inte blodet i vårtan som smittar, utan yttersta hudlagret. Sprids via duschar och omklädningsrum. Ju längre vårtan suttit, desto längre tid att få bort. Man kan fräta eller torka ut vårtan med myrsyra eller salicylsyra, men mest effektivt är att frysa bort den med flytande kväve. Det svåra är att ta på preparatet precis på vårtan utan att skada hud runtom.

7. Hälsporre

Stark smärta på undersidan eller utsidan av hälen när du går och står. Första stegen efter vila brukar göra mest ont. Smärtan kommer av att den tjocka senan som går under hålfoten och fäster på hälbenet är irriterad. 

Ibland bildas ett utskott av ben på hälbenet – en hälsporre – men det är egentligen inte sporren som smärtar, utan det inflammerade fästet. Ha bra stötdämpning i skorna, speciella inlägg avlastar trycket på senan. Töj vadmuskeln och gör tåhävningar. Det finns även behandling med stötvåg, laser och kortison.

8. Hallux valgus

Stortån drar sig in mot mitten och över de andra tårna, och en öm knöl vid stortåns fäste kan bildas. Börjar ofta med att främre fotvalvet plattas ut. Orsaken kan vara för trånga skor, men många gånger är hallux valgus ärftligt. Bredare skor brukar lindra besvären. En tåspridare kan också motverka smärtan, och fotvalvet kan stärkas med övningar, exempelvis att knipa tag med tårna om en handduk på golvet.

9. Mortons neurom

Smärta eller förlorad känsel längs fram i foten och ut i tårna. Kommer av att främre fotvalvet plattats ut ocn påverkar nerven mellan – oftast – tå tre och fyra från stortån räknat. Högklackade skor och långvarig löpning är några orsaker till mortons neurom. Kan avhjälpas med skoinlägg och stärkande övningar för fotvalvet. 

Fotvårdarens bästa tips

ν Torka fötterna noga efter du duschat, även mellan tårna.

ν Byt skor ofta. Skor trycker på olika sätt.

ν Byt strumpor varje dag, tvätta dem i 60 grader.

ν Smörj in fötterna med en kräm avsedd för fötter.

ν Fila fötterna max en gång i veckan.

 

ν Unna dig ett besök hos en fotvårdare några gånger om året.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top