7 varningssignaler
Här är de vanligaste tecknen på bröstcancer:
1. Allra vanligast är att man känner en knöl i bröstet.
2. Även en knöl i armhålan kan vara ett symtom.
3. Bröstet känns förstorat och hårdare än vanligt.
4. Rodnad i huden.
5. “Apelsinhud”, det vill säga porerna syns tydligare.
6. En liten “grop” i huden.
7. Vätska från bröstvårtan.
Källa Cancerfonden
Fakta om bröstcancer
9 123 kvinnor fick bröstcancer i Sverige under 2013. Det var ungefär 30 procent av all kvinnlig cancer och därmed den vanlig-aste cancerformen bland kvinnor.
Antalet personer som får bröstcancer ökar med ca 1–2 procent årligen.
66 år – det är medianåldern bland kvinnor som fått en bröstcancerdiagnos.
Även män kan få bröstcancer, det drabbar omkring 50 personer årligen.
Motion minskar risken för bröstcancer, medan hög alkoholkonsumtion ökar risken.
Källor Cancerfonden, 1177.se
Våren 2014 tyckte Malin Hellsund att något hänt i hennes bröst. Det hade stundtals gjort ont och det var obehagligt att ha behå på sig. På vårdcentralen fick hon beskedet att “det bara var musklerna”. I samma veva var hon kallad till mammografi, där hon – förutom att göra den vanliga undersökningen – även specifikt frågade personalen om sina fysiska signaler.
– Men de sade också att det inte var något, så då försökte jag släppa det hela. Jag ville inte gnälla mer om bröstet, trots det jag kände, säger Malin.
Sommaren passerade och det blev september. En härlig lördagsmorgon vaknar Malin intill sin man Henrik, som lägger en smeksam hand på hennes bröst – och stelnar till. Han har känt en knöl på bröstets undersida och utbrister: “Vad har du här?!”
Malin känner själv med handen precis där – och blir iskall inombords. För visst är det en tydlig knöl där, trots allt.
Panikkänslor
Det blir svårt att njuta av vännernas 40-årsfest den kvällen, och direkt på måndagsmorgonen ringer hon till vårdcentralen och får en tid ett par dagar senare.
– Läkaren sa att det förmodligen var en svullen körtel, men för att stilla min oro skickade han mig på en ny mammografiundersökning.
Det dröjde en vecka att få diagnosen, men inom sig visste Malin redan; hon hade bröstcancer.
– Men när jag fick beskedet kom nästa grej. Det var en aggressiv form, tumören visade sig ha vuxit väldigt snabbt – och det fanns risk för spridning. Då fick jag verkligen panik!
Näringsbombade sig själv
Idag, två år efter diagnosen, har Malin Hellsund fått sitt bröst bortopererat och genomgått en tuff behandling. Hon mår bra, även om en viss stelhet finns kvar i operationsområdet och hon går hos en sjukgymnast för att träna upp detta.
– Jag tycker att det är svårt att svara när folk frågar “Är du frisk nu?”. Det är väl snarare så att jag är fri från cancer just nu, och jag hoppas att få fortsätta vara det.
Cancerdiagnosen har påverkat Malin på alla plan.
– Nu vet jag vad ångest är. När den river så att luften tar slut, då måste man ta sig igenom den på något sätt!
Överlevnadsinstinkten vaknade och hon hittade sina egna vägar. Började med att boosta sin kropp med bra näring, framförallt blev det mer grönsaker och mindre mjölkprodukter, gluten, kött och socker.
Bloggen blev terapi
Men det som kanske blev allra viktigast var den mentala och rent existentiella resan. Malin befann sig förstås i chock och kris, och här blev hennes långa ensamma promenader i skogen med familjens hundvalp det som till slut gav henne kraft och energi tillbaka.
– Det var mycket som surrade runt i huvudet, även annat gammalt, som var mina rädslor kom ifrån.
Hon kände instinktivt att hon måste ta sig den här egna tiden och bearbeta allt.
– Jag behövde gråta färdigt, konstaterar hon.
Hon började också att blogga, redan från dag ett, trots att hon aldrig tidigare skrivit särskilt mycket.
– Det blev som en förlösande terapi, konstaterar hon idag. Jag valde att vara helt öppen och fick jättemycket positiv feedback.
Gala som berörde
Malin tycker att det här med öppenhet är viktigt. Och var hon fick krafterna ifrån kan man undra, men förra hösten drog hon igång en bröstcancergala i Nässjö. Med sin egen historia som grund spelades en teaterföreställning om sjukdomsresan – och här gick det åt en och annan näsduk för att torka publikens tårar.
Malin och hennes medarrangörer lyckades engagera i princip hela Nässjö till Nässjö mot cancer – butiker, restauranger, idrottsföreningar. En vän som är konstnär målade också en tavla med Malin som motiv och den auktionerades ut. Dessutom såldes tryck av tavlan i massupplaga. Totalt inbringade galan 350 000 kronor som gick till Bro, Bröstcancerföreningarnas riksorganisation.
– Det var otroligt häftigt, och det gav mig så mycket kraft tillbaka! utbrister entreprenören Malin, som just nu är på väg att arrangera en andra gala den 5 november.
Insamlingen pågår redan via Cancerfonden och målet är att nå strax över fjolårets summa.
Årets tema blir Att leva i nuet, vilket också kommer från Malins egen resa, men ur ett annat perspektiv. För vi vet ju ingenting om framtiden, alltså är det bättre att vara närvarande i stunden och njuta av den.
– Det blir mycket glädje och dans, lovar Malin, som idag tycker att hennes liv har berikats efter att ha gått igenom denna kris.
Egna målbilder
När det var som värst hade hon kontakt med en psykolog, men även en vän har hjälpt henne i den mentala processen.
– Hon lärde mig tänka i målbilder och det har verkligen gett mig kraft.
Malin skapade en målbild för den närmaste tiden, och det var att kunna åka med familjen på skidsemester. Den andra målbilden har ett längre perspektiv – här ser Malin sig själv sitta med sina barnbarn i knäet och läsa boken Barbapappa med alla sina härliga figurer och färger.
Glad och tacksam
Idag känner sig Malin inte längre rädd för döden.
– Jag har fått ett annat förhållningssätt till livet. Jag vet vem jag är och känner mig tacksam och lycklig över att få vara här. Oron för barnen har också släppt.
– Jag vet ju att mina barn har en pappa också.
Men det har förstås varit tufft att berätta för barnen om sjukdomen. De reagerade också på olika sätt. Till exempel visade det sig efter en tid att dottern Maja hade mardrömmar och vågade inte gå in till sin mamma i sovrummet på nätterna, vilket kom fram hos skolkuratorn.
Mamma också drabbad
Malin uppmanar alla kvinnor att regelbundet känna igenom sina bröst.
Även hennes mamma har nu fått bröstcancer. Inte heller den tumören upptäcktes via mammografin två månader innan mamman fick sin diagnos.
– Jag litar inte ett smack på mammografin, säger Malin.
Däremot hade hon full tilltro till läkarna och behandlingen hon fick.
– Men jag vågade inte googla om riskerna. Jag ville inte veta om jag hade 70 eller 30 procents chans att överleva, utan bestämde mig bara för att jag skulle kämpa för att leva.
Vad skulle du säga till en god vän som just fått en bröstcancerdiagnos?
– Ta dig själv tid att vila och stanna upp. Våga vara ledsen och bearbeta det som hänt istället för att rusa iväg. Annars kommer det tillbaka sedan.
Malin Hellsund
Ålder 44 år.
Familj Maken Henrik, barnen Hugo, 14 och Maja, 10 år.
Gör Driver ett matkasse-företag.
Bor Villa i Nässjö.
Aktuell Förbereder en lokal insamlingsgala till förmån för cancerdrabbade, Nässjö mot cancer, den 5 november.
Här kan du läsa Malin blogg
Ny app hjälper dig att kolla brösten
Genom att kontinuerligt känna igenom sina bröst ökar chansen att upptäcka eventuell cancer i tid – och att därmed rädda liv.
“Klämdagen” kallas något skämtsamt en ny app som ska hjälpa kvinnor till bättre kännedom om sina bröst. Appen, som är gratis och skapats av Bro, Bröstcancerföreningarnas riksorganisation, ska ses som ett komplement till mammografi.
Här ställer man in en tid då man vill bli påmind om att “klämma” sina bröst, en gång i månaden. Tydliga instruktioner om hur man bäst genomsöker sina bröst ges i ord och bild, samt tips på vart man vänder sig om man är orolig.
Ny behandling fungerade
Den aggressiva cancerform som Malin Hellsund hade kallas HER 2+. Tumören var 5 centimeter stor vid upptäckten, och växte snabbt till 7 centimeter på bara tre veckor.
Hon fick en ny sorts behandling, med bland annat Herceptin och Perjeta, en ny typ av cytostatika som nu även används för att minska en tumör före operation. I kom-bination med andra läkemedel var det effektivt mot Malins tumör. När det var dags för operation hade hela tumören försvunnit!
Efter operationen fick hon fortsätta med Herceptin ett halvår till, och därtill strålning under fem veckor.