Här är tipsen som motar din vårtrötthet

Ljusare tider – ändå känner sig många trötta och hängiga. Vi tipsar om naturliga uppiggare.

Även om vårsolen börjat titta fram nu, så kan det vara lite uppförsbacke rent energimässigt så här års. Många känner sig trötta – ljuset till trots.

Kanske har vi sovit för lite eller stressat för mycket. Nära 40 procent av den arbetande befolkningen känner sig trött då och då, enligt en amerikansk studie. 

En stor bidragande orsak till det är att vi tappat vår naturliga rytm i dagens samhälle, anser Magnus Nylander, näringsforskare och medicine doktor. 

– Vi sover för lite! Vi tänjer på gränserna, det är ljust hela tiden. Exempelvis är det full fart på gymmet mitt i natten här i mitt område, vilket förstås inte är bra för våra kroppar som behöver vila. 

– Men trötthet kan också handla om brist på stimulans för vissa, man jobbar kanske inte och saknar intressen som engagerar. 

Läs mer: Därför räcker det inte att sova sex timmar per natt

Multibrister 

Det som Magnus Nylander dock oftast möter hos sina klienter är olika grader av
näringsbrist.

– Det är faktiskt vanligt, många äter för ensidigt och har dolda näringsbrister fastän de själva inte tror det. Det kan räcka med brist på ett näringsämne för att man ska orka mindre, säger Magnus Nylander, som bland annat har jobbat mycket med elit-idrottare. 

Men ofta har människor för låga nivåer av flera vitaminer och mineraler. Det är vanligt att man har brist på exempelvis D-vitamin, järn, olika B-vitaminer, magnesium, selen och kalcium, enligt Magnus Nylander. 

Men han påpekar att det är ganska lätt att åstadkomma en förbättring. Det handlar helt
enkelt om att se över sin livsstil. 

– Allra viktigast är att äta näringsrikt, allsidigt och regelbundet. Samt att välja bra råvaror.

Följ regnbågen 

Magnus Nylander anser att de flesta borde mer än fördubbla sin konsumtion av frukt, grönsaker och bär, samt även öka antalet sorter. 

– Tänk att det ska vara största möjliga variation på färgerna, ät enligt regnbågen! 

I grönsakerna och frukterna finns viktiga antioxidanter, bland andra karotenoider och flavonoider, som ger ett slags “rostskydd” mot skadliga
processer i våra kroppar.

Vi blir också mer infektionskänsliga när vi har näringsbrist, för då fungerar immunförsvaret sämre.

– Men får vi i oss rätt näring ska vi inte behöva bli förkylda mer än en gång om året, anser Magnus Nylander.

Räddare i nöden 

Han erkänner att det inte alltid är så lätt att leva optimalt. Själv jobbar han tidvis lite för mycket och får ibland kompromissa med sina måltider. Då gäller det att så snabbt som möjligt “ta sig i kragen” igen. 

Men ibland behövs en räddare i nöden, när energin tryter. Då kan man testa något kosttillskott.

– I första hand rekommenderar jag rosenrot om man vill få en snabb uppiggande effekt. 

Rosenroten, liksom rysk rot och chisandra, tillhör gruppen adaptogener – ämnen som anses öka välbefinnande och ork genom att stärka kroppen när den utsätts för stress. 

– Publicerad forskning visar att de ger effekt både på den fysiska och psykiska prestationsförmågan, säger Magnus Nylander. 

Nästa sida: Sex tips för mer ork 

Här är tipsen som motar din vårtrötthet
En fika piggar upp Foto: iStock

Sex tips för mer ork 

1. Tanka ljus: Gå ut och gå på lunchrasten – åtminstone runt kvarteret. Det är ett perfekt sätt att tanka energi! Dagsljuset hjälper oss att ställa den biologiska klockan rätt, så att vi känner oss pigga och aktiva på dagen och sömniga på kvällen och natten. 

2. Ät regelbundet: Att hoppa över måltider kan göra oss trötta och försämra den mentala prestationen. Undvik trötthetsdippar genom att hålla en jämn blodsockerkurva. Satsa på frukt, grönsaker, fullkornsbröd, baljväxt-er, gröt och fiberrika frukostflingor.

3. Sov ordentligt: Grundläggande för att känna sig pigg! Vuxna behöver i regel sex till åtta timmars sömn per natt, men sömnbehovet minskar med åren. 

Tips! Ta en tupplur. Ingenting känns skönare när man är riktigt trött än en 20–30 minuters power nap. För dig med sömnproblem är det inget bra alternativ, det kan bli svårare att somna på kvällen.

4. Motionera: Rör på dig regelbundet och lagom intensivt, på din egen nivå.

5. Ta ett tuggummi: Att tugga tuggummi kan faktiskt pigga upp. Tuggandet leder till ökad uppmärksamhet och vakenhetsgrad, visar forskning. Mer blod leds till hjärnan vilket förbättrar syresättningen. 

6. Ta en fika: Koffein ger en snabb uppiggande effekt. Finns även i vanligt te, yerbate (mate), choklad och cola-drycker, fast i mindre mängd. 

Här är tillskotten du kan ta

B-vitamin 

Flera B-vitaminer behövs för att omvandla matens energi till en form som våra celler kan förbränna, till exempel B6 och B12. Brist på dessa kan ibland ligga bakom trötthet, inte minst hos äldre personer. De kan mätas i blodprov. Har man redan normala B-vitaminnivåer blir man inte piggare av att äta ännu mer. 

Järn 

Järnbrist är den vanligaste orsaken till trötthet hos kvinnor i fertil ålder. Om du är onormalt trött, kolla järnvärdet på vårdcentralen och ta tillskott vid behov. Järn finns i gröna grönsaker, baljväxter, fullkornsprodukter samt kött och blodmat. C-vitamin stimulerar järnupptaget, så ät gärna någon färsk frukt eller grönsak till varje måltid. 

D-vitamin 

Personer som lider av trötthet har lägre D-vitaminnivåer än andra. Nu har det också börjat komma forskning där forskarna tillfört D-vitamin och sett att det kan minska tröttheten hos dem med låga nivåer. Solen är vår viktigaste D-vitaminkälla, men under vinterhalvåret räcker inte ljuset till för att stimulera bildningen av D-vitamin i huden. Bra källor i maten är mjölkprodukter och fet fisk. 

Coenzym Q10

Detta ämne spelar en viktig roll i cellernas energiomsättning och ingår i en del uppiggande kosttillskott. Några studier visar på förbättrad fysisk prestationsförmåga. Vi bildar själva Q10 i kroppen, men det finns också i vegetabiliska oljor, feta fiskar, kött och nötter.

Ginseng 

Forskning visar att den framförallt kan öka den psykiska prestationsförmågan – ge förbättrad inlärningsförmåga samt ökat välbefinnande och vakenhetsgrad. Ginseng är godkänd som växtbaserat läkemedel, traditionellt använt som stärkande medel vid trötthet.

Guarana 

Örten guarana, som säljs som uppiggare i hälsokosten, inne-håller koffein. En studie visar på att guarana kan förbättra minne, humör och uppmärksamhet.

Rosenrot

Forskning antyder stimulerande och uppiggande effekter som kan uppträda redan efter någon timme. Bland annat visar en svensk studie på minskad trötthet vid stressrelaterad utmattning.
I Sverige är rosenrot godkänd som växtbaserat läkemedel och används vid trötthet, svaghetskänsla, irritabilitet och lindrig oro. 

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top