• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Så kan du bli sockerfri på 3 veckor

  Icakurirens reporter älskar sötsaker, men nu har hon under tre veckor genomgått en sockerdetox. Läs hennes dagbok.

  Så kan du bli sockerfri på 3 veckor
  Nya spår i hjärnan – numera går reportern Carina Jörsäter förbi butikens godishylla. Korgen är istället fylld av färska frukter och grönsaker. Foto Ann Jonasson, Carina Jörnsäter

  Sluta äta godis – jag? Jag älskar ju sötsaker och tackar inte nej när det bjuds på smarriga bakverk eller godisskålarna ställs fram. Hemma finns alltid något gott i skåpen och även på jobbet har jag en liten gömma.

  En riktig sockerråtta, det är vad jag är – och varit sedan i unga år. På senare tid har jag ballat ur och börjat köpa lösgodis igen. Därtill blir det även choklad och fikabröd. Något sött varje dag! 

  Med skammens rodnad på mina kinder skriver jag, som varit hälsojournalist i 13 år, detta.

  Nu ska det – förhoppningsvis – bli ändring. Jag ska sockersanera mig själv inför familj, vänner, kollegor och alla er läsare. För att få stöd kontaktar jag nutritionisten Ann Ramark, som jobbar med att hjälpa människor att äta mindre sötsaker och skräpmat. 

  – Sockret innehåller mycket energi, men inga näringsämnen. Eftersom det dessutom ger dålig mättnad är det lätt att konsumera för mycket, konstaterar hon.

  Läs mer: Kokosolja - uselt för hälsan

  Fel kolhydrater

  Ann Ramark börjar med att räkna ut hur min matdag ser ut näringsmässigt. Otroligt nog visar det sig att jag ligger lite lågt i kaloriintaget. Kanske har jag "glömt" något när jag beskrivit min matvardag för henne? Hur som helst behöver kolhydraterna balanseras upp, det är både för låg nivå och fel fördelning. 

  Det beror på att jag oftast undviker ris, pasta och potatis – äter i mitt tycke massor av grönsaker till laxbiten eller kycklingfilén istället. Och av mina konsumerade kolhydrater är för många sackaros, alltså vanligt vitt socker. Nästan 22 sockerbitar per dag! Det låter rätt äckligt. 

  Nu till min hemläxa. Jag ska äta MER mat! In med nyttiga kolhydrater som potatis, fullkornsris, matvete, bulgur, quinoa, hirs, sötpotatis. Och gärna ännu mer grönsaker.

  Min fruktsallad till frukosten ska bli ännu större, mer yoghurt, en större macka av surdegsbröd. Däremot är Ann Ramark stenhård när det gäller apelsinjuicen. Snälla, ber jag, bara en matsked? Okej, men absolut inte mer, slår Ann fast. Det är mycket nyttigare med hela frukter där alla fibrer är oförstörda. 

  Promenad distraherar

  Även alkohol ökar sötsuget, men två glas rött vin per vecka är okej, tycker Ann. Vitt vin innehåller ofta mer socker.

  Mer rörelse behövs också, Ann ordinerar mig en daglig kvällspromenad. Bra för sötsuget, man hamnar inte i soffan där frestelserna är nära till hands. En promenad distraherar och minskar dessutom stressen, som är en stor sötsugsbov.

  Carinas sockerdagbok

  Vecka 1 Lördag

  Skåprensning

  Bort med After eight-asken, en halväten Plopp, en påbörjad påse Mariannekarameller… Istället har jag inhandlat en chokladkaka med 90 procent kakao, godkänd av Ann Ramark sedan jag sms:at innehållsförteckningen. Den blir min räddning när helg-ens elvakaffe ska intas. Har förvånansvärt lite sug efter något sötare.

  Är ute på vift och slarvar lite med lunchen, som inte blir så matig, så framåt middagsdags har jag alldeles för lågt blodsocker. I det läget är det dock inte sött jag längtar efter, utan riktig mat. Alltid något.

   Söndag

  Rejäl lunchlåda

  Marknadsdag i vår koloniförening, jag ska hjälpa till med försäljningen. Är duktig och gör medhavd, matig lunchlåda med bland annat hel fullkornsbulgur, rödbetor,
  fetaost, bönor, kyckling.

  Känns väldigt bra att äta bra mat. Har inte tänkt på lösgodis på hela helgen! Ett par rutor 90-procentschoklad om dagen är min räddning.

  Läs mer: Hamburg förbjuder kaffekapslar

   Måndag

  Matig macka

  Tar matig surdegssmörgås med till jobbet istället för de tunna Finn crisp-mackorna. Pratar med kollegorna om min nya livsstil, det blir en diskussion om skuldkänslor och kostvanor. Visst är det lite skämmigt att älska smågodis? Alla verkar ovanligt intresserade av vad jag håller på med.

   Tisdag

  Genomklappning

  Suget anfaller! Dagen flyter fint på jobbet, men så blir det slarv med middagen, som blir lite för sen och kanske för klen. Åh, det vore gott med nåt mer… Kommer på att jag har mina påsar med torkad frukt som ska bli till Ann Ramarks godkända raw foodbollar. Tar ett fikon. Mmm, sött och gott! Tar ett till. Öppnar även dadelpåsen, två, tre slinker ner. Nu får jag skuldkänslor, men kan ändå inte låta bli att öppna ytterligare en påse med nötter och russin. Det blir en näve av det också innan jag lyckas sätta stopp på mig själv. Puh! Insikt; det är viktigt med nötterna, de mättar och gör mig nöjd.

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!