• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • ”Min värk försvann när jag skippade brödet”

  När Åsa Alexandrow gick över till glutenfritt försvann värken i hennes fot. – Jag vet inte om glutenfritt passar alla, men jag mår i allafall mycket bättre nu, säger hon.

  ”Min värk försvann när jag skippade brödet”
  Numera är Åsa Alexandrows frukost helt glutenfri. Foto: Peter Knutson

  För två år sedan led Åsa Alexandrow av smärta i leder och i sin ena fot. Först tänkte hon att hon kanske fått reumatism, som finns i släkten.
  Hon fick tips att prova glutenfritt av sin svägerska, som hade blivit av med sina eksem genom glutenfri kost, och redan efter några veckor märkte Åsa stor skillnad. Värken i foten försvann nästan helt. Från konstant värk i ett år gör den sig nu bara påmind någon gång då och då.
  – Kan det verkligen stämma? tänkte jag. Jag har läst både i böcker och på nätet om att gluten är inflammationsdrivande. Kanske har mina inflammationer gått tillbaka när jag tagit bort gluten i kosten, säger Åsa.
  Hon har blivit undersökt för glutenintolerans när hon hade dåliga järnvärden och brist på vitamin B12, men det konstaterades att hon inte har celiaki.
  – Såhär i efterhand tror jag att mina dåliga värden faktiskt hade ett samband med gluten, men det är min egen analys. Sedan jag slutade med gluten är värdena bra och jag äter inte kosttillskott längre.

  Magen i bättre form

  Innan Åsa slutade med gluten åt hon mjukt bröd och ganska ofta pasta. Numera är pastan utbytt mot ris och potatis, det mjuka brödet är utbytt mot hårt glutenfritt, gärna fröknäcke. Till morgonyoghurten äter Åsa glutenfri müsli. Det händer att hon äter gluten när hon blir bortbjuden för att hon inte ska behöva vara en krånglig gäst.
  Åsa tycker inte att det har varit några svårigheter att sluta med mjöl.
  – I början saknade jag min rostade macka på helgen, eller en croissant då och då, men nu har jag inget sug efter sådant längre.
  Till saken hör att Åsas man driver pizzarestaurang och det har hänt att Åsa fuskat och ätit en pizza eftersom hon säger att det är "de godaste pizzorna på jorden".
  – Men nu serverar de glutenfria pizzor där också och de är riktigt goda, säger Åsa.
  Skulle du rekommendera andra att också gå över till glutenfritt?
  – Jag vet bara att jag har provat och det funkar bra för mig. Jag är mycket piggare, magen mår bättre och jag har väldigt sällan ont i lederna.

   

  Glutenfritt - hälsotrenden som växer >>

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!