• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • ”Jag hade kondition som en 80-åring”

  Hon blev alltid vald sist på skolgymnastiken. När Susanne lyssnade på sin magkänsla hittade hon rätt träning för sig – simning, cykling och löpning i samma lopp.

  ”Jag hade kondition som en 80-åring”
  Foto: Annie Anderberg

  Susanne Dalsätt var otränad, överviktig och höll sig långt ifrån alla träningslokaler.
  – Jag var ju tjejen som alltid blev vald sist på skolgymnastiken, och dessutom åt jag dåligt. Vid 22 år gjorde jag en hälsoundersökning och läkaren sa att jag hade en kondition som en storrökande 80-åring.

  Behövde ett tydligt mål

  Beskedet var omvälvande. Susanne famlade ett bra tag, men den ena quickfixen efter den andra gjorde att hon en dag fick nog.
  – Jag ville göra investeringar i min hälsa, och då skulle jag inte jämföra mig med någon annan, utan hitta ett sätt som funkar för mig. Första steget var kosten. Små steg gjorde att jag fann min väg framåt. Däremot tog det tid att hitta rätt träningsform. Susanne testade alla möjliga varianter utan att känna den där riktiga lusten. Så småningom kom hon fram till tre saker
  – Jag behöver ha ett tydligt och tidsbestämt mål, en plan på hur jag ska nå dit och det ska vara kul!
  Hennes första aha-upplevelse blev löpningen som ledde till ett intresse för triathlon – som hon deltagit i 2012, 2013 och 2014. Inför triathlon tränar hon specifikt för de olika delmomenten: simning, cykling och löpning. Att dessutom träna högintensivt är viktigt, för utveckling och för att förbättra syreupptagnings-förmågan. Sedan hon började med tuffare träning märker hon stor skillnad. Och det handlar inte bara om kroppens prestationsförmåga.
  – Det låter som en klyscha, men jag är verkligen piggare, gladare och lyckligare.

   

  Av: Emilia Arvidsson

   

  Läs också:

  Experten: "Högintensiv träning ger omedelbar effekt" >>

  Carina Hammarstrand: "Jag planerar mitt år utifrån träningen" >>

  Camilla Stenlund: "Jag är stark - nu kan jag bära möbler själv" >>

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!