Experten: “Okunskapen är stor”

Trots att sjukdomen är vanlig får läkare och barnmorskor inte tillräcklig utbildning om den, och det händer ofta att smärtorna feltolkas

Intresset för endometrios har ökat men okunskapen är fortfarande stor – även inom vården, menar Matts Olovsson, överläkare vid Nationellt endometrioscentrum på Akademiska sjukhuset i Uppsala.
– Trots att sjukdomen är så vanlig får den nästan ingen plats i läkarutbildningen. Inte heller barnmorskor eller skolsköterskor får lära sig speciellt mycket.

Detta leder bland annat till att buksmärtan ofta feltolkas. Att få blindtarmen bortpererad “i onödan” är dubbelt så vanligt vid endometrios än annars, säger han. Svår mensvärk normaliseras dessutom i samhället. Unga kvinnor får veta att det är normalt att ligga i fosterställning och ha ont. En annan förklaring till den låga kunskapsnivån är att endometrios är en kvinno-sjukdom.
– Hade det här problemet drabbat män hade det troligen varit löst för länge sedan, säger Matts Olovsson.

Hur skiljer man på “vanlig” mensvärk och endometrios?
– Har man så ont att man inte kan gå till skolan eller jobbet två till tre dagar eller mer kring mens bör man söka hjälp mot smärtorna och ta reda på om de beror på endometrios.
Vart ska man vända sig?
– Till en gynekolog i första hand. Får man ingen hjälp ska man söka sig vidare.
Berätta om den senaste forskningen!
– Forskarna försöker hitta nya, bättre metoder för att ställa diagnosen. Bland
annat letar man efter markörer i blod och urin. Idag måste man operera för att upptäcka härdarna.
På behandlingssidan prövas nya preparat. Inget revolutionerande, men förhoppningsvis ett steg framåt, säger Matts Olovsson.

Av: Maria Fröjdh

Läs också: “Efter tio år tog de mig på allvar” >>

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top