”Naturen hjälpte mig att slappna av”

Stress utlöste Beriths svåra migränanfall. Dagliga promenader och annan motion gav henne ny kraft.

Berith Isaksson

Ålder 58 år.
Familj Man och 24-årig son.
Gör Massör med eget företag inom friskvård.
Bor Luleå.
Metod mot migrän Lågintensiv motion utomhus.

Det finns tydliga mönster för när Berith Isaksson har fått sina migränperioder. Under riktigt pressade perioder har migränen dykt upp, och då i samband med både ägglossning och menstruation. Men stora delar av sitt 58-åriga liv har hon också sluppit migrän helt och i dag är hon fri från den.
Det började i 35-årsåldern, då flera stora och svåra saker hände i Beriths tillvaro.
– Det var en orolig tid. Jag och min man timrade en stuga och försökte skaffa barn samtidigt. Jag fick dock missfall och massblödningar. Det var kanske inte så klokt av mig att bära tunga elvametersstockar. Sedan fick min man utmattningssyndrom och på min arbetsplats var det också rörigt.
Det visade sig att Berith och hennes man inte kunde få ett biologiskt barn, så de adopterade en treårig pojke. Migränen smög sig på, och gick i början att häva med en magnecyl i kombination med migränmedicin. Men snart blev det värre och Berith hade två anfall per månad med totalt cirka fem dagars sjukskrivning. Hon kräktes, fick synbortfall och dunkande huvudvärk.
– En sjukgymnast tyckte jag skulle testa akupunktur och det mattade av migränen som kom under ägglossningen. Jag tog då den här österländska formen av akupunktur 2–3 gånger per vecka under en månad och därefter en gång per vecka under en treveckorsperiod. Det höll migränen borta under några år.

Nya prövningar i livet

Men livet kom med nya prövningar. Beriths pappa fick alzheimer, sonen opererades tio gånger för sin gomspalt, hennes mamma fick hjärtsvikt och det var mycket att göra i det egna företaget som Berith då hunnit starta. Då kom migränen tillbaka.
– Det var väldigt tydligt, jag märkte verkligen min känslighet för mycket stress.
Berith är sedan barnsben en naturvän och under den här perioden köpte hon och maken varsin kanot.
– Paddlande där ute på vattnet fann jag ro och hämtade kraft. Jag började också promenera, ofta flera mil i skogen. Att gå på inomhusgym är inget för mig.

Testade även qi gong

Dessutom testade Berith qi gong, som hon också utförde utomhus, ofta vid familjens stuga i skärgården, med vågorna kluckande i bakgrunden.
– Allt detta fyllde mig med ny energi, konstaterar hon.
Även bland de mänskliga relationerna började Berith prioritera. Hon började omge sig med människor som gav energi, i stället för tvärtom. Och ovanpå denna helande cocktail tog hon några akupunkturbehandlingar till.
– Efter det har jag inte haft några migränanfall och det är nu tio år sedan, säger hon.
– Jag tror att den fysiska aktiviteten tömmer hjärnan och ger ett påslag av lugn-och-ro-hormonet oxytocin. Och jag mår fortfarande fantastiskt bra av den lågintensiva motionen.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top