• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • ”När jag fuskar med yogan kommer migränen tillbaka”

  När Suzanne började yoga minskade migränen – men hon fick också en ny syn på livet.

  ”När jag fuskar med yogan kommer migränen tillbaka”
  Foto: Anna-Lena Lundqvist

  Som ett brev på posten kom migränen minst en gång i månaden.
  För Suzanne Almbring hade anfallen tydliga hormonella kopplingar, när det var dags för mens visste hon också att hon skulle bli dålig av migrän.
  Suzanne beskriver sig själv som en envis person och hon stannade sällan hemma från jobbet under sina migränperioder, då hon blev yr, darrig, ljudkänslig och fick begränsat synfält.
  – Jag tyckte det var ännu värre att ligga ner under anfallen. Det funkade bättre om jag fokuserade på annat.
  Även stress var en tydlig trigger för Suzanne. Flera gånger blev hon liggande i tre dagar när semestern kom och hon slappnade av från jobbets alla krav.

  Gav mental styrka

  Men för omkring sex år sedan kom vändningen. Suzanne, som är intresserad av hälsofrågor, hade haft i bakhuvudet att yoga kanske kunde vara bra. I samband med att hennes dotter började på barnyoga, tog hon själv en kurs i ashtangayoga.
  – En helt ny värld öppnade sig! Jag kände att jag mådde så bra av den och migränen minskade. Yogan gav mig också en mental styrka och fick mig att tydligt se vilket ekorrhjul jag levde i.

  Löser upp spänningar

  För ett par år sedan kom boken "Migränyoga" av yogainstruktören Per Söder och den läste Suzanne med stort intresse. Den handlar om en annan typ av yoga, kundaliniyoga (som också kallas för medicinsk yoga).
  – Den är inte lika tuff fysiskt, men har mycket fokus på bål, nacke och axlar. Yogan sätter fart på blodflödet och löser upp mycket spänningar, berättar Susanne, som nu valde att satsa på denna metod i stället.
  – Jag var jätteordentlig och gjorde migränyoga varje morgon i ett helt år. Och det funkade ännu bättre än ashtangayogan.
  Men under semestern i somras kom Suzanne ifrån sin vana och började "fuska". Då kom migränen tillbaka, så nu har hon återgått till sitt morgonpass som tar ungefär en kvart att utföra.
  – Jag ser jättetydligt att yogan funkar för mig, även om migränen inte är helt borta. Jag är fortfarande känslig för exempelvis rödvin och socker, konstaterar Suzanne.

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!