“Sök hjälp direkt”

Josefine Grandin, distrikts­sköterska och uroterapeut: – Det finns väldigt mycket hjälp att få.

Så kan du förebygga täta trängningar

Fundera över hur mycket du dricker per dygn, kanske behöver du justera mängden om du måste tömma blåsan ofta.

  • Dra ner på drycker som innehåller koffein, det retar slemhinnan i urin­blåsan, och ger fler trängningar.
  • Träna blåsan, försök hålla dig en liten stund till i stället för att rusa på toa så fort du känner dig det minsta kissnödig.
  • Stå på tå för att häva en trängning om du nyss kissat, det lugnar ner “systemet” lite.

Urinläckage är lika vanligt som astma, och därmed en av våra stora folksjukdomar. Men eftersom det är pinsamt att kissa på sig, är det inget vi pratar om, eller söker hjälp för. Något som orsakar mycket onödigt lidande då det finns gott hopp för den som är drabbad.
Bästa sättet att förebygga eller bota urinläckage är att träna bäckenbottenmuskulaturen med hjälp av knipträning.
– Det är bra om vi redan tidigt i livet lär oss att knipa och att göra det till en vana, men det är aldrig för sent att börja, enligt Josefine Grandin, distriktssköterska och uroterapeut.
Hennes råd är att man ska söka hjälp direkt, om man får besvär med urinläckage.
– Tänk förebyggande. Ju längre tiden går, desto längre tid tar det att återhämta sig. Det finns undersökningar som visar att kvinnor väntar i upp till sju år innan de söker vård. Många är 50–55 när de till slut söker hjälp hos vården men problemen har ofta börjat långt tidigare.

Besvär med trängningar

Vanligaste typen av besvär är att läcka när man anstränger sig. Men man kan också ha besvär med trängningar och känna att man behöver tömma blåsan hela tiden, fler gånger än de 4–7 gånger per dygn som är det normala.
– Urininkontinens är ett underdiagnostiserat och underbehandlat problem. Men det finns väldigt mycket hjälp att få! Det går att göra mycket för att underlätta livet för de drabbade. Allt från träning av muskulaturen i bäckenområdet eller mediciner och i sista hand operation som till exempel kan vara att lägga ett band under urinröret som då fungerar som ett stöd, förklarar Josefine.
För att få hjälp, vänd dig i förs­ta hand till din distriktssköterska som kan guida dig rätt och även hjälpa till att prova ut och förskriva skattefinansierade inkontinenshjälpmedel, tipsar Josefine Grandin.

Inte en del av åldrandet

Urinläckage är inget man ska behöva acceptera som en del av det normala åldrandet. Alla får inte besvär med urinläckage.
– Inkontinens tillhör inte det naturliga åldrandet, även om det sker förändringar i bland annat blåsan och i urinröret som gör att risken att drabbas ökar när vi blir äldre, säger Josefine Grandin.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top