• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Så får du fin hy med foundation

  Med en bra foundation ger du ditt ansikte de bästa förutsättningarna att lysa. Makeupartisten Lena Claesson berättar hur du gör.

  Foundation
  En foundationborste suger åt sig mindre kräm än en svamp. Foto: Ina Agency

  Rengör redskapen
  Rengör redskapen ofta. Foto: Ina Agency

  Den hudfärgade krämen ger ansiktet en enhetlig färg, döljer ojämnheter, finnar, kvisslor, ytliga blodkärl och pigmentfläckar. En bra foundation bör också innehålla en solskyddsfaktor, särskilt på sommaren.

  1. Rengör ansiktet ordentligt och smörj in det med en återfuktande dagkräm (gärna med solskyddsfaktor). Låt krämen gå in i huden en liten stund innan du applicerar foundation.

  2. Täck eventuella finnar eller mörka ringar under ögonen med en concealer eller ett täckstift innan du sätter på foundation.

  3. Ta lite av den hudfärgade krämen på en svamp, fingrarna eller på en foundationborste. Ta lite i taget så att det inte blir kletigt.

  4. Stryk på foundation från insidan av ansiktet, vid näsan och arbeta därefter utåt mot kindbenet och ut mot tinningarna. Sudda ut alla kanter, och var extra noggrann med att tona ut vid halsen så att du inte får en ful sminkrand

  Välj foundation efter hudtyp

  • Torr hud. Välj en foundation som är rik på fukt. Undvik foundations som innehåller zink, eftersom det verkar uttorkande.
  • Fet eller kombinerad hud. Satsa på en foundation som ger fukt men samtidigt verkar mattande, exempelvis mineralmakeup. Undvik oljebaserade krämer.
  • Äldre, mogen hud. Du behöver extra fukt och blir fin i foundations med krämig konsistens. Bäst passar fuktgivande foundations med ljusreflekterande pigment som döljer smårynkorna. Undvik pudriga foundations, eftersom de har en tendens att lyfta fram rynkorna.

  Primer till festen

  Vid festliga tillfällen, eller om du vill att din foundation ska hålla extra länge, kan du använda en primer. Primer är en produkt som du applicerar efter att ha smörjt in ansiktet med en fuktkräm men innan du lägger på foundation. Primern minimerar porerna och linjerna och ger ansiktet ett ännu slätare intryck.

  Välj rätt färg

  Bäst nyans är alltid den som ligger närmast din egen hudton. En för mörk nyans gör att du ser äldre ut, och en för ljus framhäver alla porer och gör ansiktet onaturligt blekt. När du provar ut en foundation, testa först på ditt käkben. Rätt nyans är den som harmonierar bäst med din naturliga hudton.

  Mixa rätt nyans

  Har du redan köpt en foundation som är för mörk? Investera då i en ljusare variant, som du därefter blandar med den mörka tills du når en nyans som är mest lik din naturliga hudton. Även om kostnaden blir den dubbla tjänar du på att ha två foundations, då du kan blanda dem till rätt hudton beroende på årstid. På sommaren är ju de flesta av oss mer solbrända till exempel.

  Borste eller svamp?

  Fördelen med en borste är att den suger åt sig mindre foundation än svampen gör. Däremot är en borste dyrare än en svamp.
  Tänk på att rengöra borsten eller svampen ofta och noga med tvål eller diskmedel så att restpigment och bakterier försvinner.

  Av: Katarina Markiewicz

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!