Katastrofhjälpen i Japan

Efter jordbävningen och tsunamin i Japan befaras fler än 10 000 människor ha omkommit och hundratusentals är hemlösa. Internationella hjälp- organisationer är på plats med personal i de värst drabbade områdena i Japan. Så här kan du hjälpa.

Katastrofhjälpen i Japan
Katastrofhjälp Japan
Foto: Rädda Barnen

Omedelbart efter jättevågen mobiliserades japansk militär, polis, nationell räddningspersonal och lokala sjukvårdsteam inom Röda Korset för att delta i akutinsatsen. Uppskattningsvis 250 000 människor deltar nu i hjälparbetet, vars fokus just nu är att se till att de drabbade har tillgång till mat och vatten, samt att påbörja röjning och återuppbyggnadsinsatser.

Röda Korset finns på plats i de värst drabbade områdena, med första hjälpen och sjukvård, psykosocialt stöd och utdelning av nödhjälpsmateriel som bland annat filtar till de drabbade. Man hjälper även till att efterforska människor som saknas efter katastrofen. Parallellt med det akuta hjälparbetet pågår en behovsanalys och planering för det mer långsiktiga hjälparbetet.

Rädda Barnen har skickat experter till platsen och har satt andra regionala landkontor i beredskap för att tillhandahålla personal och material.

– Det vi prioriterar nu är att skydda de drabbade barnen och se vilka psykosociala behov de har. Rädda Barnens katastrofarbetare har börjat komma in i landet för att hjälpa barnen och deras familjer. Behovet av omedelbar tillgång till mat, vatten och tak över huvudet är stor, säger Mari Mörth, chef för Rädda Barnens katastrofarbete.

Läkare Utan Gränser har ett fåtal team som stöder räddningsinsatsen i Japan. Man står beredda att trappa upp arbetet om behov identifieras, men i nuläget är insatsen liten. Även Frälsningsarmén bistår med flera team i räddningsarbetet.

Vill du stödja dessa organisationers katastrofarbete klicka på någon av följande länkar. Man kan inte alltid öronmärka pengarna till tex Japan men genom att skänka pengarna till en katastroffond så är de redo att användas där de bäst behövs.

Frälsningsarmén »
Läkare utan Gränser »
Rädda Barnen »
Röda Korset »

 

Av bidra.nu

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top