• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Stressa ner och slipp ont i ryggen

  Aj, aj, aj, min onda rygg. Känner du igen dig? Ont i ryggen får de flesta någon gång i livet. Stress och oro kan vara boven i dramat.

  Björn Hjortstad, legitimerad naprapat.

  Mår själen bra, mår ryggen bra. Och tvärtom: Om du känner oro och stress är risken stor att ryggen får lida.
  Björn Hjortstad, legitimerad naprapat, har forskat på just sambandet mellan själen och ryggen.
  – Oro och stress är, tillsammans med att ryggen är otränad och musklerna försvagade, de vanligaste orsakerna till att vi får ont i ryggen.
  De flesta av oss, runt 80 procent, har haft eller kommer att få ont i ryggen någon gång i livet. Har man en gång haft ont i ryggen är risken också stor att man får ont igen och oftast på samma ställe.

  Men ryggvärk gör inte bara ont. Det är dyrt för samhället också. Statistik visar att onda ryggar kostar mångmiljardbelopp varje år. Rygg­ont är också en av de vanligaste orsakerna till att vi går till läkaren och blir sjukskrivna. Detta trots att vår arbetsmiljö har blivit bättre då många fysiskt tunga arbeten har försvunnit eller förbättrats ergonomiskt. Vi har också större möjligheter än någonsin att träna och motionera.
  Ändå har ryggbesvären inte minskat i samhället.
  – Jag menar att det beror på att många människor lever ett liv som inte stämmer överens med deras egna värderingar. De känner en ständig oro och stress för att inte räcka till. Många ställer stora krav på sig själva att klara av allt; familj, karriär och en rik fritid. Vår kropp fungerar så att långvarig stress lättare löser ut smärta, säger Björn Hjortstad som även jobbar som föreläsare och är författare till boken ”Ryggens pussel”.

  Enligt Björn Hjortstad är det ovanligt att ryggvärk beror på någon allvarlig sjukdom. Oftast går värken också över av sig själv, även om man
  ibland kan behöva professionell hjälp.
  – Patienter får ofta höra att deras problem beror på att ryggen är sned, kutig eller för rak. Eller att de har en inflammation eller en förslitning. Visst kan det vara så. Men andra människor med samma form på ryggen eller med förslitningsskador har inte ont. Vad beror det på?
  – Stress och oro påverkar våra rörelser; gången blir stelare och axlarna åker upp, vilket i sin tur också leder till att vi får ont.

  – En patient som kommer till mig med ryggskott har ofta haft ont
  i just det området en tid, men värken blev akut när han eller hon lyfte en tung jordsäck eller hastigt reste sig ur tv-fåtöljen.
  – När jag sedan frågar om livssituationen visar det sig ofta att personen inte trivs på jobbet eller att något har hänt i livet som gör att själen inte mår bra.
  – Att trivas på jobbet och med det man gör är viktigare för ryggen än en bra arbetsstol. En ergonomisk arbetsmiljö gör oss många gånger mer stillasittande än vad som är bra för vår kropp. Det är viktigt med fysisk aktivitet. Motion och träning gör våra kroppar tåligare och att vi känner mindre smärta. Dessutom tål vi stress bättre, säger Björn Hjortstad.

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!